súlyosan veszélyeztetett faj

2018.07.13. 20:30

Katasztrófába torkollott az orrszarvú-áttelepítési program

Kenyában nyolc keskenyszájú orrszarvú pusztult el abból a tizennégyből, amelyeket a fővárosból költöztettek át egy biztonságosnak vélt nemzeti parkba.

South Africa, Kalahari Desert, Black rhinoceros or hook-lipped rhinoceros (Diceros bicornis), mother and young, 3O years and 14 months old

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: CORDIER Sylvain

A Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS) előzetes vizsgálata szerint az állatok sómérgezésben pusztultak el a Tsavo East Nemzeti Parkban, miután ittak új lakóhelyük vízéből – közölte a kenyai idegenforgalmi és vadvédelmi minisztérium, megerősítve és pontosítva a vadvédelmi katasztrófáról szóló pénteki sajtóértesüléseket.

A közlemény szerint az áttelepítést felfüggesztik, az életben maradt állatokat szoros megfigyelés alatt tartják, és fegyelmi eljárás indul, ha kiderül, hogy a vadvédelmi szolgálat munkatársai mulasztást követtek el. A minisztérium hangsúlyozza, hogy a KWS a múltban számos sikeres áttelepítést hajtott végre, és a mostanihoz hasonló kudarcra több mint egy évtizede nem volt példa.

A minisztérium nem közölte, hogy hány példány átszállítása történt meg eddig.

A WildlifeDirect természetvédelmi szervezet totális katasztrófának nevezte a nagy fanfárral végrehajtott áttelepítést. A civil szervezet igazgatója, Paula Kahumbu felszólította a hatóságokat, hogy adjanak magyarázatot a történtekre és vállalják a felelősséget. „Rendkívüli aggodalmának” adott hangot a WWF Kenya is.

Kenyában él a világ még meglévő keskenyszájú orrszarvúinak 80 százaléka, a tavalyi adat szerint 745 példány. A hatóságok azért fogtak az áttelepítésbe, hogy a jelenleginél jóval biztonságosabb élőhelyet biztosítsanak a súlyosan veszélyeztetett állatok számára. Nyolc egyedet a kelet-afrikai ország fővárosa, Nairobi egyik nemzeti parkjából, további hatot pedig egy nakurui természetvédelmi területről terveztek átszállítani az ország délkeleti részén elterülő Tsavo East Nemzeti Park új orrszarvú-rezervátumába.

Az elmúlt években az orvvadászat egyre nagyobb méreteket ölt a fekete-afrikai régióban, ahol felfegyverzett bűnszervezetek ölik le az elefántokat az agyarukért és az orrszarvúkat a tülkükért. Az állatok testrészeit gyakran hajóval szállítják Ázsiába, ahol dísztárgyakat készítenek belőlük, vagy a hagyományos orvoslásban használják fel őket.

A kenyai orrszarvú-populációt 2017-ben 1258 egyed – 745 keskenyszájú orrszarvú, 510 déli szélesszájú orrszarvú és 3 északi szélesszájú orrszarvú – alkotta, míg az állatok száma az 1980-as években még a 400-at sem érte el.

A keskenyszájú orrszarvú súlyosan veszélyeztetett, míg a szélesszájú orrszarvú mérsékelten fenyegetett faj. Májusban három keskenyszájú orrszarvút öltek meg a kenyai Meru Nemzeti Parkban.

Najib Balala idegenforgalmi és vadvédelmi miniszter korábbi közlése szerint azért is csökkentik a keskenyszájú orrszarvúk számát a jelenleg 101 példánynak otthont adó Nairobi Nemzeti Parkban, mert a rezervátum nem bír ennyi állatot ellátni. A Hasadékvölgy tartománybeli Nakuru nemzeti parkban hetven orrszarvú marad az átköltöztetést követően.

„A Tsavo területe óriási, majdnem 19 ezer négyzetkilométer. A kialakított új rezervátum is hatalmas, ami azt jelenti, hogy apránként újabb és újabb orrszarvúkat fogunk átköltöztetni a területre” – mondta a miniszter az akciót júniusban bejelentve.

Borítókép: Orrszarvú anya kölykével

Forrás: AFP/Cordier Sylvain

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!