Pécsi siker a filmfesztiválon

2018.08.23. 17:14

Kiemelt különdíjban részesült a pécsi rendező

Az ünnepi hosszú hétvégén Balatonszemesen megrendezett 9. Bujtor István Filmfesztivál kiemelt különdíját kapta Helstáb Martin, pécsi filmrendező.

bama.hu

Idén a zsűri rekordszámú nevezésből, hatvankét film közül 25 alkotást válogatott be végül a legnagyobb balatoni filmes seregszemle nyilvános vetítéseibe. Az animációs kategória tavalyi fődíjasa, Helstáb Martin, a legújabb „Meg kell dögleni” című kisfilmjéért kiemelt különdíjat kapott. A film egy absztrakt világot ábrázol, amelyben dögevő lények viaskodnak a túlélésért, s e világ titokzatos működésébe, s a kapcsolatok létrejöttébe és változásaiba enged bepillantást.

A nívós szakmai zsűri tagjai: Kútvölgyi Erzsébet színművész, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Prima-díjas, Érdemes Művész;

Lutter Imre zsűrielnök, fesztiváligazgató, Wlassics- és Radnóti-díjas előadóművész, producer, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke;

Wiegmann Alfréd Radnóti-díjas rendező, filmes és televíziós szakember, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője;

Kiss László Csokonai- és Bessenyei-díjas rendező, a fesztivál alapítója, a Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi elnöke;

Kalász József rendező, a Magyar Független Film és Video Szövetség (MAFSZ) dunántúli küldötte.

A több hónapos külföldi, vadonbéli elvonulásáról hazatérő Helstáb Martint tavaly a „Hurut” című, világszerte sikert arató kisfilmjéért díjazták, idén a nem kevésbé naturalista, az alkotó témakörébe passzoló „Meg kell dögleni” című alkotását ismerték el a megmérettetésen. A zsűri külön kiemelte a filmben megteremtett erőteljes és sajátos világot, valamint az fontos mondanivalóját. A kisfilm egyelőre nemzetközi fesztiválkörútját járja, így egyelőre nem elérhető a nyilvánosság számára online. A premierje, tavasszal a 2. Ceglédi Filmfesztiválon volt, ahol egyből a fődíjat hozhatta el.

Az alkotó munkájával legközelebb a Pécsett rendezett, nagyszabású 2. Hét Domb Nemzetközi Filmfesztiválon találkozhat a közönség, ahol a „Jó étvágyat, bogaram!” című filmjét vetítik le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában