piaci körkép

2018.08.03. 20:00

Korábban jött el a paradicsombefőzés ideje

Roskadoznak a piaci árus asztalok a temérdek paprika, a szilva és az őszibarack súlya alatt.

Hajdu Zsolt

Nagyon sok paprikát, paradicsomot, szilvát és őszibarackot kínálnak a piacon elfogadható árakon, így itt az ideje a télire valóbefőzésnek vagy a lekvárkészítésnek.

Minden bizonnyal a paradicsom és a paprika is elérte az idei szezon legalacsonyabb árát, ugyanis a befőzésre, vagy lecsónak való termékek már kétszáz forint alatt is kaphatóak. Ez alapján pedig érdemes elgondolkodni a paradicsomlé készítésén, amit akár natúron, vagy sóval, borssal, fokhagymával és bazsalikommal fűszerezve is elkészíthetünk. Több helyen lecsóból is lefőznek már jó néhány adagot, és akár fagyasztva, vagy üvegben dunsztolva elteszik a téli időszakra. Így bármikor, egy felmelegítést követően fogyasztható, vagy felhasználható akár más ételek elkészítéséhez is.

Annak ellenére, hogy az augusztus a dinnye szezonja, nem kínálták túl sok helyen ezt a finomságot. Az ára általában 130–150 forint, illetve egy helyen 90-ért is árulták, itt sorban is álltak érte a vásárlók.

Aki sárgadinnyét keres, annak még nehezebb dolga van, feltehetően a termés java része már leérett, ezért a felhozatal is sokkal kisebb, az ára pedig drágább.

Sok más gyümölcsöt választhatunk ebben az időszakban, szintén most van a szezonja az őszibaracknak, a szilvának, sok szép és ízletes fajtát kínálnak ezekből a gyümölcsökből, így választhatunk a pénztárcánknak megfelelően a kisebb-nagyobb, fehér vagy sárga színű barackok közül. Érik a nyári alma és a körte is, ezekből is válogathatunk kedvünkre, illetve egyre több szőlő is beérik a jó időnek köszönhetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában