Egyperces

2018.07.05. 17:57

Mégsem kap tetőt a veronai Aréna

Az észak-olaszországi város műemlékvédelmi hatósága fellépett a régóta vitatott terv ellen, amelyet két német cég valósított volna meg.

Federico Sboarina, Verona polgármestere szerint az Aréna világszinten egyedülálló, a tető elcsúfítaná nemcsak az amfiteátrumot, hanem az egész helyet is.

Verona történelmi központja az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.

Az Aréna tetőszerkezetére nemzetközi pályázatot írtak ki, amelyet 2017-ben két német cég nyert el. „2017-ben ötletversenyről volt szó, nem bíztak meg minket a kivitelezéssel” – mondta a hamburgi Gerkan, Marg und Partner építészcég szóvivője csütörtökön.

A római Colosseum és a capuai aréna után a veronai Olaszország harmadik legnagyobb, jó állapotban fennmaradt antik amfiteátruma, 45 sorból álló lépcsőzetes nézőtere 22 ezer néző befogadására alkalmas.

A világhírű Arénában 1913 óta tartanak zenei rendezvényeket, azóta, hogy Giuseppe Verdi születésének 100. évfordulója alkalmából előadták az Aidát. A kiváló akusztikájú amfiteátrum hamar koncerthelyszínné vált, de jelenleg többnyire csak a három nyári hónapban tartanak operaelőadásokat és rockkoncerteket, amelyeket tető hiányában ilyenkor is gyakran zavar meg az eső.

A mobil tetőszerkezet elkészítésére kiírt nemzetközi ötletpályázatot a veronai székhelyű divatcég, a Calzedonia finanszírozta. A stuttgarti és berlini cégek hatalmas vászonnal oldanák meg az aréna lefedését. A felcsavarható és teljesen eltüntethető vászontető projektjét a műemlékvédelmi hatóság és az olasz kulturális minisztérium vizsgálta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!