ironman

2018.08.07. 12:03

Orgoványi József idén hatszoros Iron Man lett, de tizenegy a cél

Orgoványi József, a FutaPécs SE versenyzőjeként (egyben az egyesület egyik alapító tagja is) idén már hatodik alkalommal teljesítette Nagyatádon az Iron Mant, de itt még nincs megállás: a célja az, hogy meglegyen a tizenegy.

Szakács Miklós

Legyünk őszinték, 3860 méter úszás, több mint 180 kilométer kerékpározás és egy maraton lefutása a legtöbbünknek még egyenként is a kivitelezhetetlen kategóriába tartozik. Nem véletlen, hogy aki mindezt egy szuszra, egymás után, megállás nélkül teljesíti, azt vasembernek illik hívni.

Éppen ilyen vasember Orgoványi József. Az 51 éves pécsi sportoló júliusban Nagyatádon, a hosszútávú triatlon ob-n már zsinórban a hatodik éve csinálta végi ezt az embert próbáló megmérettetést. Pedig bő hét évvel ezelőtt még talán ő sem gondolta volna, hogy így lesz.

– A párommal korábban nagyon szerettünk enni, jöttek is fel a kilók szépen – mesélte Orgoványi. – Amikor aztán hét évvel ezelőtt már 110 kiló körül jártam, akkor mondtuk, hogy muszáj elkezdeni mozogni, mert az mégsem jó móka, hogy újra és újra vehettem a nagyobb nadrágokat. Aztán 2011 márciusában a sógorom kezdett el cukkolni, hogy úgysem bírom lefutni a Pécs–Harkányt. Hát fogadtam vele egy üveg jófajta vörösborban – meg is nyertem azt a palackot. Egész jó időt, 2 óra 3 percet futottam, ősszel pedig már mentem Budapestre maratont teljesíteni. Utána egy kollégám kérdezte, mit szólnék, ha elkezdenénk felkészülni a nagyatádi hosszútávú triatlon ob-re. Elkezdtünk, a következő évben pedig teljesítettem is az első Iron Manemet.

Orgoványi azt mondta, annyira megfogta a nagyatádi verseny miliője, hogy gyorsan elhatározta, tagja akar lenni a Tízen Túliak Társaságának. Ez annyit tesz, legalább tizenegyszer teljesítenie kell a nagyatádi versenyt. Idén lett meg a hatodik, így halad a cél felé. Ami – ahogy ő fogalmazott –szükséges is. Mármint, hogy legyen egy cél.

– Sokszor nincs azért kedve az embernek nekiállni edzeni, így tényleg lényeges, hogy valami mindig lebegjen a szemem előtt – mondta a hatszoros Iron Man. – Én csak erre készülök, ritkán szoktam más versenyre menni. Az igazat megvallva az úszás a gyenge pontom. Gyerekként az iskolában akkori „jó” szokás szerint csak arra tanítottak meg, hogy ne fulladjak vízbe, csak a mellúszás ment.

Az első nagyatádi versenyemen bajban is voltam, necces volt, hogy meglesz-e szintidőn belül. Még a verseny előtt mondták, inkább ne próbálkozzak a gyorsúszással, mert úgy lassabb vagyok. Az első két Iron Man úszó részét mellen is csináltam. Három éve már edzővel készülök, azóta már megy gyorsban is. Nem vagyok nagy szám, gyorsabb, lazább már nem leszek a vízben, de a célnak azért megfelel.

A júliusi ob óta nem nagyon mozgott Orgoványi, mint mondta, munkája is volt bőven, így jólesett, amikor a napokban végre egy kicsit biciklizett. A pihenősebb hetek után azonban októberben már kezdődik a felkészülés a jövő évi, immáron hetedik Iron Man-re.

– Nem tervezek nagyon előre, nem tudom, hogy mivel ünnepelnék, ha összejönne a tizenegy. Bár az nem lenne rossz, ha már TTT-tagként gratulálhatnék majd a páromnak az első teljesítéséhez. Addig még neki is van öt éve felkészülni – zárta gondolatait széles mosoly kíséretében Orgoványi József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában