Siklósi fesztivál

2018.08.13. 20:00

Soha nem volt még ilyen hangos

Soha ekkora buli nem volt még a várban, mint a hétvégi Siklósi Várfesztivál estéin. A háromnapos rendezvény programjaira több ezren voltak kíváncsiak, a látogatók száma rekordokat döntött.

Zsíros Krisztina

Annyi hagyományőrző csoport táborozott a hétvégén a siklósi vár falai között, hogy a látogatók gyakran azt hihették, valóban bevették a törökök az erődítményt. A jelmezes harcosok, felfegyverkezett janicsárok és páncélozott katonák azonban ezúttal rendkívül barátságosan fogadták az érdeklődőket, megmutatták nekik, hogyan élték napjaikat családjaikkal az éppen nem harcoló katonák.

Még Olaszországból is jöttek harcoló csapatok

– A hagyományőrzők számát a tavalyi hatvanról kétszázötvenre növeltük. Itt táboroznak, itt alszanak ezalatt az időszak alatt. Szerbek, horvátok és Olaszországból is jöttek vendégcsapatok hozzánk és a visszajelzésük alapján nagyon jól érzik magukat nálunk – mondta Szentgyörgyváry Péter várkapitány.

Az év legnagyobb siklósi rendezvénye, a várfesztivál az idén más szempontból is különlegesebb volt, mint a korábbi években.

– A fúvószenekari és a csirkepaprikás fesztivált a várfesztiválba olvasztottuk, mert Siklósnak a vár az, ami Harkánynak a fürdő, vagy ami Villánynak a bor. Úgy alakítottuk, hogy ez legyen a legnagyobb rendezvénye a városnak. A programokat pedig aszerint állítottuk össze, hogy a családok is megtalálják a számukra legkedvesebb elfoglaltságot, emellett a történelem, illetve a középkor iránt érdeklődők is új információkkal gazdagodjanak, és természetesen a bulizni vágyók igényeit is ki szerettük volna elégíteni – árulta el a várkapitány.

A fellépők szívét könnyen elrabolta a siklósi vár

Ez utóbbi cél olyannyira jól sikerült, hogy a sztárfellépők maguk is felejthetetlen élménnyel távoztak Siklósról. Pénteken Szandi énekelt a közönségnek, még aznap este pedig a közösségi oldalán azt írta: „Óriási buli volt a siklósi várban, szuper volt a közönség! Amikor megérkeztünk, azért nosztalgiáztam is egy kicsit, a régi osztálykirándulások jutottak eszembe...”

Szombaton este Majka és Curtis vonzotta a többezres tömeget a színpad elé. A rapper a második szám után azt mondta, hogy ezelőtt soha ilyen szép helyen még nem adott koncertet. A közönség persze imádta Majkát, ezt a mondatot pedig hatalmas ovációval köszönték meg az előadónak. Majka a koncert után a közösségi oldalára is feltöltött egy rövid videót, amelyen szintén jól látszik, hogy óriási volt a hangulat.

Itt volt a lovasíjász és az udvari bűvész is

Napközben egyebek mellett lovagi torna bemutatók, zászlóforgatók, solymászbemutatók, a siklósi vár színjátszói, lovasíjász és tűzlovas bemutatók, valamint természetesen az elmaradhatatlan udvari bűvész szórakoztatta a közönséget. Kifejezetten nagy sikere volt a Boszorkánytalanító hadművelet című vásári komédiának is, amelyet már nem először adtak elő a siklósi vár színjátszói. A darabot tavasszal mutatták be, és azóta minden alkalommal óriási sikert arat, hiszen tagadhatatlanul alaposan megmozgatja a nevetőizmokat. A gólyalábasok is már évek óta nagy sikert aratnak a rendezvényen, illetve Kőhalmi Ferenc bűvész is visszatérő vendég, hiszen mindig elvarázsolja a közönséget a trükkjeivel.

A Várfesztivál összességében minden igényt kielégített – s egyben magasra tette a lécet a következőnek.

Pénteken találkoztak a fúvósok

A közönségnek ezúttal sem kellett fúvósok nélkül maradniuk, a fesztivál keretein belül pénteken délután rendezték meg a fúvószenekari találkozót. A sokak által kedvelt zenés bevonulás, valamint a megnyitó után a Pécs-Szabolcsi Fúvószenekar, Tolnai Ifjúsági Fúvószenekar, Siklósi Ifjúsági Fúvószenekar valamint a Lippói Nemzetiségi Fúvószenekar zenélt a közönségnek, megalapozva ezzel a háromnapos rendezvény hangulatát is. Az együttesek úgy alakították a műsorukat, hogy abban a könnyűzenei, illetve a musical dallamok is elférjenek, a siklósiak pedig természetesen ezúttal sem hagyták ki a sokak által kedvelt filmzenéket sem, hogy a vár látogatói számára maradandó élmény maradjon a nyitónap is.

Igazi hangzavart hoztak a csaták

A Várfesztivál programjának szerves részei a látványos, nagy csaták. A hagyományőrző csapatok szombaton az 1416-os bosnyák, valamint az 1543-as török hadjárat egy-egy csatajelenetét idézték fel. És bár a gyerekek a hangos ágyú miatt olykor-olykor a fülükhöz kaptak, azért érdeklődve nézték a beöltözött katonák vonulását.

A fesztivál zárónapjára is maradt a harcokból, egy az egy elleni, illetve 21 a 21 elleni nagy csatával szórakoztatták a nagyérdeműt, az egész napos program végén pedig délután végleg kiűzték a törököt a siklósi várból. Legalábbis egy évre biztosan, amikor a Várfesztivál három napjára újra egy kicsit teret adnak a török katonáknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában