éneklés

2018.06.09. 17:30

Sváb népdalokat énekelt a németajkú város apraja-nagyja a dallamos megmozduláson

A magyarországi német népdalkincs megmentése és továbbörökítése volt a célja az akciónak.

Wald Kata

A magyarországi német népdalkincs megmentése és továbbörökítése volt a célja annak az országos flashmobakciónak, amelyre az országos német önkormányzat több intézményének kezdeményezésére, illetve szervezésében került sor. Becslések szerint mintegy 7500 gyermek, fiatal és felnőtt erősítette a most első ízben szerveződött akciót. A lényege az volt, hogy egyazon napon minél többen adjanak elő nyilvános helyeken néhány dalt a Magyarországi Német Pedagógiai Intézet által összeállított népdalcsokorból – a repertoárt a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont énektanárai segítségével állították össze. Az eseményre a Tracht Tagon, azaz a német népviselet napján került sor.

– Az akció kiváló lehetőség arra, hogy megmutassuk: összetartozunk és felelősségünknek érezzük a népdalkincsünk megőrzését – emelte ki Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke.

A Bólyi Általános Iskola felhívására több mint ötszázan daloltak együtt. A 250 felső tagozatos tanulóból álló, tanárokkal kiegészült és zenetanárok által vezényelt, rögtönzött kórus az iskolaudvaron énekelte el a „Muss i denn…” kezdetű, ismert német népdalt; az előadást harmonikakíséret tette még szebbé. Az alsó tagozaton tanuló 180 gyermek a tanítókkal együtt az óvodaudvaron, a hazájukból elűzöttek emlékművénél, a helyi kulturális központ előtt, valamint a Batthyány téren adott elő öt-öt dalt, csodálatos élményt nyújtva – a pici ovisok, a helyi német kör tagjai és bólyi lakosok is csatlakoztak a megmozduláshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!