Akciókkal csábították a véradókat

2018.09.12. 12:30

Tényleg életet ad, aki vért ad

Retro Véradásra várták az önkénteseket, akik érkeztek is szép számmal.

Miholics Zoltán

Az Országos Véradó Szolgálat pécsi központjának három éve átadott épülete előtt fehér Nysa 522-es mentőautó vonta magára a figyelmet. A mögötte parkoló Fiat 125p csak erősítette az érzést – itt bizony múltidézés folyik! És valóban: Retro Véradásra várták az önkénteseket, akik érkeztek is szép számmal.

Mint azt Dr. Siba Krisztinától, a Regionális Vérellátó Központ vezetőjétől megtudtuk, egy átlagos nap akár tízszeresét is elérhette a számuk a nap végére.

Az épületbe lépve a mini kiállítás, a főtt virsli diszkrét illata évtizedekkel ezelőtti emlékeket ébresztett bennünk is.

Mindenesetre a korábbi, Dischka Győző utcai állomáshelyhez szokott szem nem győzött rácsodálkozni a modern környezetre, a tágas, világos terekre – az egész bizalomgerjesztőbb, barátságosabb volt. Ezt az érzést tovább erősítette a kiszolgáló személyzet – mindannyian kifejezetten kedvesek, mosolygósak voltak, akármelyik stációjában jártunk a véradási folyamatnak.

A regisztráció során kapott kérdőív kitöltése volt a belépő az első vizsgálatra. Semmi ijesztő: vérnyomásmérés, és egy olyan gyors vérvétel, hogy még szisszenteni sem volt idő – s már várt is az orvos a szomszéd rendelőben. Ha lehet, ez még fájdalommentesebb volt, megvizsgálták a kórtörténetünket, a kitöltött adatlapra felfűzve, illetve a szívünket, fonendoszkóppal. Aki ezt az akadályt is sikeresen vette, beléphetett a nagyterembe, ahol az ágyak sorakoztak. A vér lecsapolása az előkészületekkel és a tű kihúzását követő pihenővel sem tartott tovább 20 percnél. És közben megmentettünk akár három életet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!