utcai piálás

2018.07.12. 07:00

Tereket foglal az alkoholmámor

Nagy problémát jelent ma Magyarországon a közterületen való alkoholfogyasztás, s főleg annak következményei. Nincs ez másképp Pécsett sem. Leginkább a kisboltok olcsó választéka vonzza az italozni vágyókat, ez pedig az üzletek közelében lakókat bosszantja a legjobban.

Szabó Dániel

Kertváros, Uránváros, Komlói út és környéke – nagy valószínűséggel ezeken a helyen a találkozunk a legtöbb utcán italozóval Pécsett. Ennek az okai általában a tömbházak aljában található kisboltok, ahol rendkívül jó áron lehet hozzájutni az alkoholhoz. De ez még nem is lenne – számunkra – akkora probléma, viszont ezeket a söröket, borokat, féldeciseket nem viszik haza, hanem a panelek árnyékában megbújva, mások erkélye alatt fogyasztják el. Sokszor a tikkasztó melegben sem lehet kinyitni az ablakokat, mert madárcsicsergés helyett hangoskodás, káromkodás vagy üvegcsörömpölés hallatszik be.

– Véleményem szerint nem is az jelenti a legnagyobb problémát, hogy valaki megiszik munka után egy-két sört a szabadban, hanem annak a következményei. Sokszor a közterületen alkoholt fogyasztó emberek a helyszínen végzik el kis- és nagydolgaikat, szemetet hagynak maguk után, jelenlétük pedig hangoskodással jár, ami természetesen rendkívül zavarja a környéken lakókat – mondta el a Dunántúli Napló érdeklődésére Märcz János, a pécsi közterület-felügyelet vezetője.

– A legtöbb bejelentést kisboltok környékéről kapjuk, olyan területekről, ahol hozzá tudnak jutni az emberek az olcsó szeszes italhoz. Nyáron valóban több panasz érkezik hozzánk a jó idő miatt, de úgy gondolom, állandó jelenlétünkkel és ellenőrzéseinkkel sikerült visszaszorítanunk a problémát. Mindennap járjuk a várost, sőt, kollégáim éjszakai szolgálatot is teljesítenek – tette hozzá. Szabó Dániel

Ötvenezer forint is lehet a bírság

Tettenérés esetén, közterületen való alkoholfogyasztás miatt 5000-50.000 forint közötti bírság szabható ki. Viszont a boltok csak abban az esetben büntethetők, ha valaki a vásárlás helyszínén vagy annak ötméteres körzetében bontja meg és fogyasztja el italát – szóval elég pár lépést tenni ahhoz, hogy a boltok már ne legyenek felelősségre vonhatók. Ugyan azt nem lehet elvárni az ott dolgozóktól, hogy felmérjék, ki és milyen céllal akar náluk vásárolni, de mindenképpen megoldásra vár ez a probléma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!