pte

2018.06.15. 20:00

Tisztábban látnának a vízminőség kutatói

Nemzetközi, vízminőséggel foglalkozó szakmai találkozónak ad otthont keddtől a Pécsi Tudományegyetem.

Zs. K.

A Heves Megyei Vízmű Zrt. vízminőség-vizsgáló laboratóriuma

Száztíz vendég huszonhárom európai és még néhány Európán kívüli országból is érkezett kedden Pécsre, az új vízminőségi vizsgálati módszereket kutató szakmai konferenciára. A Szentágothai János Kutatóközpontban nyílt meg a vízminőség értékelésével foglalkozó kutatók és döntéshozók részvételével megrendezett eseménysorozat. A szakemberek a DNAqua-Net Cost Action projekt előrehaladását és eredményeit vitatják meg a napokban. A projekt célja, hogy a kutatók megpróbálják a genetikai alapú módszereket, az élőlények örökítőanyagára alapozó azonosítási módszereket is bevonni a napi rutinszerű vízminősítésbe.

A vízi ökoszisztémák védelme, megőrzése, helyreállítása és funkciói globális jelentőséggel bírnak. Az európai államok számára jelenleg az EU-víz keretirányelv és a tengervédelmi stratégiáról szóló keretirányelv teszi kötelezővé a vízminőségi vizsgálatokat. A DNS-alapú módszerrel viszont pontosabb képet kaphatunk majd a víz összetételéről, a vízben található élősejtekről. Egy adott víztest ökológiai állapotának felmérése érdekében a vízi élővilág biológiai sokféleségre vonatkozó adatokat kell beszerezni és összehasonlítani egy referencia víztesttel. Az így kapott számszerűsített eltérés határozza meg a lehetséges kezelési intézkedések mértékét.

A szakemberek szerint még legalább öt-ha évnek el kell telnie ahhoz, hogy a DNS-alapú módszert alkalmazni tudják, ezután azonban sokkal részletesebb eredményeket kapunk majd arról, hogy mi van a vízben.

Stratégiai kérdésünk az ivóvíz is

Az ivóvíz minősége és ellátottsága mindennapi kérdés, hazánkban teljesen természetesnek vesszük, hogy a szolgáltatás az életünk része. A világon ez nem mindenhol van így. Az ivóvíz stratégiai kérdés, egyes jövőkutatók szerint a következő évszázad háborúit az ivóvíz hozzáférés mentén vívja az emberiség. Az ivóvíz minőségének problémáival azonban gyakran találkozhatunk Baranyában is, legutóbb, ahogy meg is írtuk, Mágocson akadt probléma egy ellátó kút fúrásánál. Igazi kuriózumnak számított, amikor egy éve a Tettye Forrásház Zrt. lehetőséget adott arra, hogy a városlakók bebarangolhassák a 125 éve működő tettyei karsztaknát, bepillantást nyerve ezzel, honnan is ered a Pécs ivóvizének egy részét adó forrás.

Jó a baranyai felszíni vizek minősége

Az európai fürdőhelyek vízminősége jelentősen javult az elmúlt 40 évben, az uniós fürdővízminőségi irányelv bevezetése óta. A fokozott ellenőrzések miatt a vízbe bocsátott kezeletlen vagy csak részben kezelt települési és ipari szennyvíz mértéke drasztikusan csökkent.

Az Országos Közegészségügyi Intézet legfrissebb tájékoztatása szerint kiválónak mondható a magyarországi szabadvízi fürdőhelyek vízminősége. A minősítést négy év bakteriológia vizsgálati eredményei alapján állítják össze, de nemcsak egy-egy mintát vesznek figyelembe, hanem a vízminőség változásait is. Az eredmények alapján az orfűi Pécsi-tó, illetve az Abaligeti-tó kiváló, az orfűi Kistó víze pedig jó minősítést kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában