Baranyai körkép

2018.07.19. 07:00

Több a közúti baleset a nyári forróságban

A nyári melegben sokszor lankad az autóvezetők figyelme, ami több esetben is balesethez vezet. A megyében a legtöbb karambol ebben az évszakban a 6-os számú főúton szokott történni, de a Pécs–Orfű szakaszt is a veszélyesek közé sorolhatjuk.

Zsigmond József

Fotó: Laufer László

A nyár közepén többen indulnak nyaralni, töltik szabadságukat, így az utak is jóval zsúfoltabbak lesznek. Nem szabad elfelejteni, hogy ennek az évszaknak is megvannak a sajátos veszélyforrásai. Tapasztalatok alapján a nyári forróság, kánikula miatt jóval türelmetlenebbek lesznek a sofőrök, lankad a figyelmük a hosszú úton. A rendőrségi statisztikák szerint ilyenkor a főbb baleseti okok között szerepel a gyorshajtás, a szabálytalan előzések, a hirtelen manőverek.

Baranya megyében az átlagosnál több baleset történik július és augusztusban a 6-os, a 66-os és az 58-as számú főutakon, a Pécs–Orfű szakaszon, és a Görcsöny–Baksa–Bogádmindszent közötti úton.

Ezeknek a balesetnek elkerülése végett a megyei rendőrség néhány jó tanáccsal látja el olvasóinkat. Aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg szerint vagy ne üljön volán mögé, vagy ha teheti, kerüljék a legmelegebb órákban történő elindulást. Az útra vigyenek magukkal elegendő mennyiségű folyadékot, ásványvizet, üdítőitalt. A gépkocsit is érdemes átnézni indulás előtt.

A hosszabb út előtt mindenképpen ellenőrizzék a gumiabroncsok állapotát és légnyomását, valamint a pótkerékről se feledkezzenek meg. Célszerű a klímaberendezést ellenőrizni, és gondoskodni annak tisztításáról és külföldre utazás előtt tájékozódni az adott ország közlekedési szabályairól.

A nyári vakáció alatt több gyerek pattan kerékpárra, rollerre. Ők a legveszélyeztetettebb résztvevői a közlekedésnek, hiszen még nem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, amelyek a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlenül szükségesek, nem érzik a rájuk leselkedő veszélyeket, és figyelmük sem mindig eléggé koncentrált. A rendőrség ezért arra kéri a szülőket, nagyszülőket, hogy célszerű minél korábban megtanítani a kicsiket a közlekedési szabályokra.

Egy halálos áldozatot követelt a nyári figyelmetlenség

Az elmúlt években a legtöbb halálos baleset a nyári időszakban történt. Tavaly és 2016-ban július és augusztus között öten vesztették életüket a baranyai utakon, míg 2015-ben hárman. Az idén nyáron eddig egy halálos baleset történt Baranya megyében. Egy személygépkocsi és motoros ütközött Magyarszék közelében. Mint akkor lapunk beszámolt róla, a személygépkocsi sofőrje úgy döntött, hogy az egyenes úton megfordul a kocsijával. Eközben az azonos sávban érkezett egy motoros, aki megpróbálta kikerülni az úton manőverező személygépkocsit, ám ez nem sikerült neki. Oldalról nekiment az autónak, az ötvenkét éves motoros férfi a helyszínen életét vesztette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!