komoly megtiszteltetés

2018.06.09. 11:17

Több mint ezer embert tüntet ki a királynő

A színművészet, az irodalom és a sport világsztárjai szerepelnek a brit uralkodó születésnapi kitüntetési listájának élén.

Britain's Prince Charles, Prince of Wales (R) and his mother Britain's Queen Elizabeth II join the performers on stage during The Queen's Birthday Party concert on the occassion of Her Majesty's 92nd birthday at the Royal Albert Hall in London on April 21, 2018.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Andrew Parsons

A 92 esztendős II. Erzsébet királynő születésnapja április 21-én van, de a jeles ünnepet az évszázados hagyománynak megfelelően mindig júniusban, színpompás katonai tiszteletadással ünneplik meg hivatalosan az Egyesült Királyság és a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség népei.

A szombaton esedékes idei ceremónia előestéjén ismertetett 111 oldalas születésnapi kitüntetési listán 1057 név sorakozik, 71 százalékuk a helyi közösségért végzett állhatatos munkájáért kapta a királynői elismerést.

A legismertebb kitüntettek között szerepel Emma Thompson kétszeres Oscar-díjas színésznő, akit a lovagi cím női megfelelőjének számító, a Dame előnév viselésére feljogosító rangra emelt az uralkodó. Emma Thompson az egyetemes filmtörténet egyetlen olyan szereplője, aki színészi játékért és forgatókönyvért is Oscar-díjat vehetett át.

A Brit Birodalom Rendjének tisztje (OBE) címében részesült az uralkodó születésnapi kitüntetési listáján Keira Knightley színésznő, aki a Love Actually (Igazából szerelem) című filmben együtt játszott Emma Thompsonnal.

Lovagi rangot adományozott a királynő két világhírű brit történésznek is. Mary Beard, a Cambridge-i Egyetem klasszikafilológia-professzora, a Római Birodalom történetének világszerte nagyra becsült kutatója – aki számos televíziós sorozatot is készített az ókori Rómáról – szombattól a Dame lovagi előnév viselésére jogosult.

Az ugyanennek megfelelő Sir megszólításra tarthat igényt Simon Schama, a New York-i Columbia Egyetem történészprofesszora, aki szintén világhírnévre tett szert rendkívül sikeres történelmi témájú televíziós sorozataival.

A sport világának legismertebb kitüntetettje a Liverpool egykori legendás labdarúgója, majd trénere, Kenny Dalglish, aki szombattól ugyancsak a Sir Kenny megszólításra feljogosító lovagi cím tulajdonosa. Dalglish 1977-ben a Celticből igazolt a Liverpoolhoz, amelynek színeiben 515 mérkőzésen 172 gólt szerzett, és 1990-es visszavonulásáig számos hazai és nemzetközi kupagyőzelem mellett nyolc bajnoki címet ünnepelhetett. Kétszer is volt a Liverpool szakvezetője: 1985 és 1991 között, valamint 2011-12-ben.

Az irodalmi élet leghíresebb kitüntetettjei között van Ken Follett, az egyik legsikeresebb kortárs bestseller-író, aki a Brit Birodalom Rendjének parancsnoki címét (CBE) kapta II. Erzsébet királynőtől.

Lovagi címben részesült Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának volt főparancsnoka, aki a Nagy-Britanniát sújtó tavalyi terrortámadási hullám idején tanúsított helytállásáért kapta a magas elismerést.

A legidősebb idei kitüntetett a 103 esztendős Rosemary Powell, aki 97 éven át árulta minden évben a háborús halottak emléke előtti tisztelgés jelképévé vált pipacsot. A pipacs a fő szimbóluma Nagy-Britanniában a megemlékezésnek a háborúk katonaáldozatairól, egy kanadai katonaorvos rendkívül népszerűvé vált, 1915-ben írt verse nyomán, amely arról szólt, hogy a háború szántotta flamand mezőkön mindig a pipacs virágzik ki először az elesett katonák sírjain.

Rosemary Powell a Brit Birodalom Rendjének tagja (MBE) címben részesült.

Borítókép: A királynő 92. születésnapja alkalmából rendezett koncerten a Royal Albert Hallban Londonban, április 21-én.

Forrás: AFP/Andrew Parsons

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!