ikarus

2018.06.13. 07:00

Tűzoltó készülék miatt húzódik az elektromos buszok beszerzése

Két elektromos buszt rendelt meg a pécsi önkormányzat az IKARUS Egyedi Kft.-től. Az első ilyen buszok az idei év első felében érkezhettek volna, ám egy nem várt körülmény miatt elhúzódhat a leszállításuk.

Zsigmond József

Pécs, 2014. szeptember 24. A Modulo buszcsalád Medio típusú, elektromos hajtású prototípusa a Pécsi Széchenyi téren 2014. szeptember 24-én. MTI Fotó: Sóki Tamás

Már korábban írtunk róla, elektromos buszok beszerzését vette tervbe Pécs. A város összesen három szerződést kötött az IKARUS Egyedi Kft.-vel, de ezekből csak egy lépett hatályba, ami két busz szállítására vonatkozott.

A gyártó cég egy tavaly nyári Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rendeletmódosítására hivatkozva buszonként több mint két és félmillió forint plusz áfa többletköltségigényt jelentett be. Indoklásaként azt hozta fel, hogy a jogszabályváltozásban előírt tűzoltó berendezés beépítése ekkora összegű, ami előre nem látható költségnövekedést eredményezett a részére, melyet Pécs önkormányzata felé érvényesíteni kíván. Mint a cég megkeresésünkre közölte, a módosítás szükségességét és jogszabályi alapját a vevő is visszaigazolta.

Kiemelték, hogy a vevőnek az ellenérték növekedésének finanszírozására nem állt rendelkezésre saját forrása, ezért a szerződés finanszírozását biztosító támogatást irányító hatósághoz kellett fordulnia. A cégnek nincs arról tudomása, hogy a szerződése módosításra került-e, így nem tudja, hogy a szerződés finanszírozott lesz-e és ez idáig semmilyen összeget nem kapott még a várostól.

A városháza szerint viszont a forrás a pályázatban rendelkezésre áll, ugyanúgy mint a buszokra, de ennek lehívásához szükséges a szerződést úgy módosítani, hogy az valamennyi jogszabálynak megfeleljen, közte az uniós források felhasználására vonatkozó jogszabályoknak, melyek előírják az irányító hatósági jóváhagyást is. Szerintük a cégnek nincs más dolga, mint megfelelően alátámasztani a tűzoltó berendezés árát, melyet ha megtesz, úgy az önkormányzat és közte lévő szerződés is módosításra kerül ezzel az összeggel. De ha nem tudja részletes árindoklással bebizonyítani az oltóberendezés bekerülési költségét, úgy annak összegét Pécs sem fogja elfogadni.

Várják a szükséges dokumentumokat

A pécsi városháza ugyanakkor várja a megfelelő dokumentumokat az Ikarustól, ez az előrelépés akadálya szerintük, nem más.

– A szállító többszöri hivatalos felszólítás ellenére sem tudott a mai napig olyan részletezettségű dokumentációt benyújtani, amelyet a vevő egyértelműen el tudott volna fogadni – mondta el lapunknak Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Mint közölte, tekintettel arra, hogy uniós forrásból szerezné be Pécs a buszokat, az uniós szerveknek is jóvá kell hagyni az ilyen jellegű módosításokat, melyet Pécs felterjesztett az érintett hatóságok felé, azonban ők sem fogadták el ez idáig a szerződésmódosítás keretében a tűzoltó berendezés piaci árának alátámasztását. Pécs ügyvédi felszólítást is küldött a szállítónak a megfelelő dokumentumok benyújtására, amelyre továbbra is egy, a véleményünk szerint nem kellően részletezett válasz érkezett, ami így nem támasztja alá a szerződésmódosítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!