jól haladnak

2018.09.10. 18:42

Új támogatási elem került be a Modern Városok Program pécsi fejlesztéseibe

Újabb 4 milliárd forintos, a város közút- és járdahálózatának felújítására fordítandó támogatás nyújtásáról egyezett meg Pécs város vezetése és a kormánybiztos. Sikeresek voltak az egyeztetések a kormánybiztossal.

Miholics Zoltán

A megyeszékhelyen tárgyalt hétfőn a Pécs vezetése, valamint Gyopáros Alpár, Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Az egyeztetések sikeresnek bizonyultak a város szempontjából, s erről közös sajtótájékoztató keretén belül adtak számot az érintettek. A helyszín stílszerűen a Modern Városok Program egyik egyetemi építkezési helyszíne, a néhány hónapon belül átadásra kerülő Építész Csarnok volt.

A kormánybiztos az összegyűlt újságíróknak elmondta, hogy Pécs több szempontból is élen jár a program megvalósításában, egyrészt még a meghirdetése évében sikerült aláírnia az együttműködési megállapodást a kormánnyal, másrészt a Pécsi Tudományegyetemen zajló 12 fejlesztési terület mindegyike az utolsó szakaszában jár, mellyel kiemelkedik a kedvezményezettek mezőnyéből.

Nem véletlen hát, hogy az őszi ciklusban első egyeztetést Pécsett tartották, jegyezte meg Hoppál Péter országgyűlési képviselő.

A Modern Települések Fejlesztéséért program felhívására 23 megyei jogú város 260 projektjavaslatot fogalmazott meg, összesen 3500 milliárd forint értékben, melyek közül 60 nagyobb közlekedési beruházásra vonatkozott, a többiek csak az adott várost érintették. Ez utóbbiakra 1500 milliárdot tudott elkülöníteni a kormány – kétharmad arányban saját, nemzeti forrásból. Gyopáros Alpár tájékoztatása szerint a 2019-es költségvetési évben meghaladják majd az 1000 milliárd Ft kifizetett fejlesztést, és ennek részeként Pécs Megyei Jogú Város fejlesztései is elérik a 100 milliárdos nagyságrendet.

Ez utóbbiakkal kapcsolatban Páva Zsolt polgármester adott bővebb tájékoztatást – különös tekintettel a közvéleményt leginkább foglalkoztató beruházásokra. Elsőként az élményfürdő fejlesztési programot említette, melynek megvalósítását ez idáig számos nem várt nehézség akadályozta. Most viszont sikerült kialakítani egy olyan koncepciót, mely mind műszaki szempontból, mind a legkritikusabb, fenntarthatósági szempontból is megfelelőnek tűnik, ezért a közgyűlés elé kerül a javaslat, a szeptember 20-án esedékes ülés napirendi pontjaként.

A városvezető kiemelte, hogy bár a korábbi együttműködési megállapodásban nem szerepelt, de a város minden erőfeszítése ellenére folyamatosan romló közút- és járdahálózatának megújítására sikerült egy új, 4 milliárd forintos programpontot beemelni. A sajtótájékoztatón szóba került az elektromos buszok kérdése is. Páva Zsolt kijelentette, hogy 4 milliárd forint értékben lesznek elektromos buszbeszerzések a városban, de ennek előfeltétele, hogy sikerül megfelelő beszállítót találni. A kormánybiztossal folytatott tárgyalásokon kiemelt figyelmet kaptak az ipari park fejlesztésével, csarnoképítéssel kapcsolatos tervek is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!