besurrannak a tolvajok

2018.06.21. 20:00

Veszélyes, ha magára marad nyáron a lakás

Több mint egy hónapja strandidő van, az iskola is véget ért, elkezdődött az igazi nyaralási időszak. Mint minden évben ilyenkor, a rendőrség most is hasznos tanácsokkal igyekszik elejét venni a jó időben többször előforduló besurranásos lopásoknak.

T. V.

Lakásriasztók, betörők.

A besurranó tolvajok a lakók figyelmetlenségét és a nyári időszakban szellőztetés céljából nyitva hagyott ajtót vagy ablakot kihasználva zavartalanul jutnak be a lakásokba. A rendőrség, megelőzve a bajt, felhívja a figyelmet, hogy nyaralás előtt ne felejtsük el becsukni az ablakokat, bezárni a bejárati- és a teraszajtót, illetve aktiválni a riasztórendszert.

Ha néhány napra elutazunk és lehetőségünk van rá, kérjünk meg egy rokont vagy ismerőst, hogy rendszeresen ürítse a postaládát, tartsa figyelemmel lakásunkat. Azonban jól gondoljuk meg, kinek számolunk be távollétünkről. Amennyiben csak rövid időre hagyjuk el lakásunkat, vendégeinket kísérjük ki, akkor is mindig zárjuk be az ajtót. Az elmúlt nyáron például trauma ért egy gyermekeit egyedül nevelő pécsi hölgyet. A hőségben a lakásban pakolt, és a lépcsőházban is akadt dolga, így nyitva hagyta az ajtót. Ezalatt érkezett egy besurranó tolvaj, és elemelte az előszobából a hölgy drága elektronikai eszközét.

A kerti szerszámaikat (fűkasza, fűnyíró, háti permetező) használat után gondosan zárjuk el, mert a széthagyott kerti eszközök is vonzzák a besurranó tolvajokat. Az udvaron leállított autókat is mindig zárjuk be, a kerékpárokat pedig lakatoljuk le.

Elképzelhető az is, hogy a nagy melegben egyszerűen fel sem tűnik a rossz szándékú látogató érkezése. Amíg a kert végében dolgozunk, vagy kint pihenünk, a nyitva hagyott kapun keresztül a tettes gond nélkül bejuthat otthonunkba, és észrevétlenül távozhat értékeinkkel együtt.

Az időseket is figyelmeztetik

Az országos bűnmegelőzési programmal, a „Házhoz megyünk”-kel a rendőrség a lakásbetörések, a besurranásos lopások, és az idősek sérelmére elkövetett trükkös lopások megelőzésére fókuszál. A program keretén belül az előadó rendőrök a vagyon elleni bűncselekmények megelőzése érdekében adnak tanácsokat, valamint az áldozattá válás megelőzését szolgáló vagyonvédelemi kiadványokat adnak át. A gyerekeknek szóló előadásokon a strandokon elkövetett lopások megelőzéséről, a fürdőzés veszélyeiről is adnak tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!