Pécsvárad

2018.07.02. 10:58

Zászlóval sokkal biztosabb az átkelés

A közelmúltban kis színes zászlókat tartó kosárkák jelentek meg az általános iskola előtti zebránál.

H. Zs.

A baleseti statisztikai adatok és az elmúlt évek rendőri tapasztalatai azt mutatják, hogy elsősorban az őszi és téli hónapokban emelkedik a gyalogosátkelőkön történt gázolásos esetek száma. Ezért sok helyen próbálják a gyalogosok biztonságát növelni.

A kihelyezett sárga színű zászlók alkalmazása egyszerű, átkeléskor a járókelő a zebra egyik oldalán elhelyezett tárolóból kivesz egy fényvisszaverős zászlót, majd miután átér, a másik oldalon beleteszi a tartóba. Így a gyalogos rossz látási viszonyok közt is jobban láthatóvá válik a gépjárművezető számára. A projektnek kettős haszna van, a gyalogosok tudatosabbak, átkeléskor szétnéznek, mielőtt lelépnek az úttestre, az autósok könnyebben észreveszik a gyalogost. A közvetett haszon is legalább ekkora, beszédtéma a zebra és a zászló.

A tapasztalatok szerint a zászlókat főleg gyerekek és kisgyermekesek használják. A szakemberek ugyanakkor felhívják a figyelmet a hamis biztonságérzetre. A zászlók önmagukban nem elegendőek a balesetmentes átkeléshez, a gyalogosoknak továbbra is figyelniük kell a közeledő járművekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában