negyeddöntő

2018.07.05. 14:06

Nem kis ütközetek várhatók pénteken

A nyolcaddöntőben két gólt szerző Kylian Mbappé a francia labdarúgó-válogatott világbajnoki negyeddöntőjének is kulcsszereplője lehet, igaz, a kőkemény uruguayi védelemmel szemben várhatóan nehéz dolga lesz.

(COMBO) This combination of files pictures created on July 05, 2018 shows France's forward Antoine Griezmann (L) gesturing during a training session in Clairefontaine-en-Yvelines on June 4, 2018, as part of the team's preparation for the upcoming FIFA World Cup 2018 in Russia and Uruguay's forward Luis Suarez looking on ahead of the Russia 2018 World Cup round of 16 football match between Uruguay and Portugal at the Fisht Stadium in Sochi on June 30, 2018. France and Uruguay will face during their Russia 2018 World Cup round of 8 footall match in Nizhny on July 6, 2018. / AFP PHOTO / FRANCK FIFE AND Odd ANDERSEN / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MOBILE PUSH ALERTS/DOWNLOADS / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MOBILE PUSH ALERTS/DOWNLOADS

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Franck Fife, Odd Andersen

A Paris Saint-Germain 19 éves támadója Pelé óta az első tinédzser, aki vb-meccsen duplázni tudott, ráadásul góljai mellett is kiválóan játszott a nyolcaddöntőben: hihetetlen sebességű megindulásaival szemben az argentin hátvédek tehetetlenek voltak, legtöbbször csak szabálytalanul tudták megállítani.

„Néhányszor azon gondolkoztam, robogóval közlekedik-e”

- viccelődött csapattársa gyorsaságával Florian Thauvin, a francia együttes középpályása.

Az uruguayiak ellen vélhetően sokkal nehezebb dolga lesz Mbappénak, illetve csatártársainak, Olivier Giroud-nak és Antoine Griezmannak, mivel a dél-amerikaiak nagyon eredményesen védekeznek, Fernando Muslera a portugálok elleni nyolcaddöntőben 597 perc elteltével kapott gólt. A Diego Godín vezette védelem az Atlético Madridnál megszokott keménységgel játszik, ugyanakkor kirívó szabálytalanságot ritkán követ el: négy vb-meccsen mindössze egy sárga lapot gyűjtött be a La Celeste.

Óscar Tabárez szövetségi kapitány joggal bízhat abban, hogy sikerül megfékezni Mbappét, ugyanis a nyolcaddöntőben csapata tökéletesen semlegesítette a világ egyik legjobb játékosát, Cristiano Ronaldót: a portugál szupersztár hiába próbálkozott hatszor lövéssel, kísérletei nagy részét blokkolták.

„Nem szabad nekik területet adnunk, meg kell fojtanunk a játékukat,

el kell érnünk, hogy a támadóik kényelmetlenül érezzék magukat a pályán. Ez a mi fegyverünk”

- jelentette ki Diego Laxalt uruguayi középpályás.

A dél-amerikaiak számára a legnagyobb kérdés az, hogy a portugálok ellen duplázó Edinson Cavani bevethető állapotban lesz-e. A PSG csatárát a nyolcaddöntőben vádlisérülés miatt le kellett cserélni, és a beszámolók szerint még szerdán is nagy fájdalmai voltak. Amennyiben a támadó nem léphet pályára, úgy még nagyobb szerep hárul majd Luis Suárezre, aki – bár két gólt már szerzett – eddig adós az igazán jó játékkal, és elsősorban a rengeteg színészkedése miatt beszélnek róla.

A mostani világbajnokságon még veretlen együttesek eddig összesen három alkalommal játszottak vb-n: az első, 1966-os találkozót a dél-amerikaiak nyerték 2-1-re, azt követően viszont kétszer is 0-0-s döntetlenre végeztek a felek. Felkészülési mérkőzést háromszor vívtak, abból is kettő gól nélküli volt. Legutóbbi találkozásuk alkalmával 2013-ban, Montevideóban 1-0-ra az uruguayiak nyertek.

A dél-amerikaiak legutóbb a 2010-es világbajnokságon jutottak el a legjobb négyig, a franciák pedig 2006-ban. Az előző, brazíliai tornán előbbiek Kolumbia ellen a nyolcaddöntőben, utóbbiak a németekkel szemben a legjobb nyolc között búcsúztak.

A továbbjutó az elődöntőben a belga-brazil összecsapás győztesével játszik kedd este Szentpéterváron.

Belga-brazil derbi

Az eddigi legnagyobb feladat vár a belga aranygenerációra pénteken, amikor a labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében megmérkőzik az ötszörös világbajnok brazil válogatottal.

Kazanyban a vb-mezőny két, legtöbb mérkőzés óta veretlen együttese találkozik: az európaiak a legutóbbi 22, a dél-amerikaiak pedig a péntekit megelőző 16 tétmeccsükön nem kaptak ki. Előbbi csapat a 2016-os Európa-bajnokság negyeddöntőjében Wales, míg utóbbi a két évvel ezelőtti Copa Américán Peru válogatottjával szemben maradt alul.

A két válogatott némileg eltérő módon jutott negyeddöntőbe, ugyanakkor mindkettőnek nagy önbizalmat adhat az eddigi szereplése: a brazilok úgy veretlenek a tornán, hogy volt döntetlenjük is, és a nyolcaddöntőben különösebb gond nélkül győzték le Mexikót (2-0). A belgák mind a négy eddigi mérkőzésüket megnyerték, a 16 között azonban ezért nagyot kellett küzdeniük, 2-0-s hátrányból fordítottak a japán csapattal szemben.

A Neymar vezette dél-amerikaiak számára a negyeddöntő mindig kulcsmérkőzés: a legutóbbi három világbajnokságból kétszer is a torna ezen szakaszában búcsúztak, ám amikor bejutottak a négy közé, két negyedik hely mellett öt világbajnoki cím, két ezüstérem és két bronzérem volt a jutalmuk.

Az előző vb-n – és a két évvel ezelőtti Eb-n is – a negyeddöntő jelentette a végállomást Kevin De Bruyne-ék számára, előbbin a későbbi finalista argentinok 1-0-ra győzték le a még Marc Wilmots irányította együttest. Elődöntőbe eddig egyszer, az 1986-os seregszemlén jutott a belga válogatott, amely abban az évben a negyedik helyen zárt.

A sokak által legjobban várt negyeddöntős összecsapáson

mindkét nemzeti csapat elsősorban kiváló támadójátékában bízhat:

az európaiak 12 (ez a legtöbb a mostani vb-n), a dél-amerikaiak hét gólt szereztek eddig. A csapatok védelmét sem érheti sok kritika, hiszen négy összecsapáson Thibaut Courtois-nak négyszer, Allisonnak mindössze egyszer kellett kiszednie a hálójából a labdát. A brazilok hátsó alakzata nem csak Oroszországban teljesít kiválóan: a dél-amerikai válogatott a legutóbbi 25 tétmérkőzésén mindössze hat gólt kapott.

Hazard és Neymar jó játéka döntő tényező lehet.
Fotó: Odd Andersen, Patrik Stollarz / AFP PHOTO

Némi gondot jelenthet a szövetségi kapitány Tite számára, hogy a Real Madrid védekező középpályására, Casemiróra eltiltás miatt nem számíthat – a helyén vélhetően a Manchester City 33 éves játékosa, Fernandinho szerepel majd -, ugyanakkor szinte biztosan visszatér a kezdőcsapatba Marcelo, aki a nyolcaddöntőről sérülés miatt lemaradt. Szakértők szerint a pénteki mérkőzésen döntő tényező lesz, hogy a három magas, lassabb belga belső védő hogyan birkózik majd meg a Neymar, Philippe Coutinho és Willian alkotta mozgékony brazil támadótrióval.

A túloldalon mindenki egészséges, és Roberto Martínez, a belgák spanyol szövetségi kapitánya szerint nagyon fontos, hogy futballistái „az első perctől fogva élvezzék a játékot”.

„Nem hiszem, hogy bárki azt gondolja, mi jutunk az elődöntőbe”

- fogalmazott a szakvezető, igyekezve ezzel levenni a terhet a csapatáról.

A két válogatott eddig négyszer mérkőzött egymással, a brazilok háromszor nyertek, legutóbb a 2002-es torna nyolcaddöntőjében.

Borítókép: Griezmann és Suárez közül valakinek majd jobban fájhat a feje

AFP PHOTO / Franck Fife, Odd Andersen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!