Vélem-én

2008.02.25. 11:44

Felejthető film készült Bartis Attila regényéből, a Nyugalomból

Fülöp Zoltán

Nyugalom

Magyar filmdráma, 115 perc

Rendező: Alföldi Róbert

Főszereplők: Gryllus Dorka, Hernádi Judit, Makranczi Zalán, Udvaros Dorottya

Sajnos vagy nem sajnos, a legtöbben előítéletekkel telve nézünk filmeket. Sőt: gyakran egészen pontos elképzeléseink vannak arról, mit fogunk majd a vásznon látni, azaz lélekben felkészülünk az előttünk álló másfél-két órára.

Ez főleg akkor lehet gond, ha az előítéletek pozitívak – hiszen óhatatlanul is nagyobb az esély a csalódásra, az elkeseredésre. Alföldi Róbert Nyugalom című filmje éppen ezért suhan el (messze) a léc alatt.

Ha ugyanis az alapot jelentő művet, Bartis Attila azonos című regényét a kritikusok egyöntetű földig borulása kíséri, és ha a rendezői székben a színházi világban már bizonyított művész ül, akkor óhatatlanul valami nagyon rendben lévőt várunk. Ám a Nyugalom nincs rendben: egyszerűen megfogalmazva kétségbeejtően átlagos. Van persze történet (az anyjával furcsa szimbiózisban élő fiatal férfi megpróbáltatásai), vannak színészek is (Udvaros Dorottya örömjátéka), szépek a képek (Babos Tamás operatőr szemlátomást tudja, hova kell letenni a kamerát) – ám az összhatás mégsem százszázalékos. Ahhoz ugyanis mindennek a helyén kellene lennie. 

A Nyugalomban viszont sok a bukkanó: legelsősorban a többi színész. Gryllus Dorka karaktere finoman fogalmazva is kidolgozatlan, tetteinek mozgatórugóiról fogalmunk sincs az egész film alatt. Még nála is nagyobb hiba azonban Hernádi Judit színészkedése: szexéhes főnökaszszonyként leginkább az egykor a Szeszélyes évszakokban rendre felbukkanó, teátrálisan elhanyagolt feleségek karakterét dobja vászonra. Kár érte, kár értünk, kár a filmért. 

Rendező: Alföldi Róbert

Főszereplők: Gryllus Dorka, Hernádi Judit, Makranczi Zalán, Udvaros Dorottya -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!