Vélem-én

2010.10.16. 13:00

Minőségi zsíros kenyér

Minőségi éhezők. Nem csak, hogy van ilyen fogalom, de Magyarországon több millió ember minőségi éhező, minden negyedik magyar állampolgár.

Babos Attila jegyzete

Azokat nevezzük így, akik legalább kétnaponta nem jutnak húshoz. Önmagában is rossz vicc lenne azzal jönni, hogy minden vegetáriánus – avagy vegetárius, ahogy tetszik – minőségi éhező, a téma miatt azonban még inkább otrombaságnak hatna.

És azért is, mert az adatok elkeserítőek és kijózanítóak egyszerre. Hisz a legalapvetőbb dolgok egyike az étkezés, csak a lélegzetvétel természetesebb ennél. Azt pedig már a modern ember tudja igazán, hogy ha étkezéseink változatosak, ízletes ételeket, minőségi alapanyagokból készített fogásokat fogyasztunk, az a testünk mellett lelkünket, szellemünket is kényezteti, az élethosszt növeli. Arról pedig végképp nem beszélve, hogy a gasztronómia a kultúra szerves része, a tudás, amellyel
e téren rendelkezünk, műveltségünket gyarapítja, végső soron életminőségünket növeli.

Miközben nem is oly meszsze tőlünk egyeseknek az az öröm, átmeneti minőségi változás, ha néha érkezik hozzájuk is némi élelmiszer a segélykészletből.

A legnagyobb gondom, és félelmem azonban emellett is az, hogy nálunk a szakadék a jól és nem jól élők közt oly nagy, hogy a mi minőségi éhezőink többsége sem három-, sem négynaponta nem lát húst, néha tán mást sem. Márpedig ez az, ami igazán növelheti, újratermelheti a hátrányokat. És az előzőek miatt érzett mélységes szomorúságon az sem segít egy cseppet sem, ha tudjuk, milyen finom is tud lenni egy igazán jó zsíros kenyér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!