Vélem-én

2011.01.07. 11:57

A kifosztott város

„A cél itt sem az, hogy a városban jobban menjenek a dolgok, hanem hogy bizonyos emberek minden éjjel mosolyogva dőljenek le tízezresekkel kibélelt párnáikra.”

Nimmerfroh Ferenc jegyzete

Akkor ez most már örökre így lesz? A pécsi önkormányzat vagyonát kezelő cég leváltott vezetője mindig tízmilliókkal távozik majd? Most Varga Péter ex-Holding-vezérnek kell kifizetni közpénzből 25 milliót, elődje, Kelemen László 40 milliót kapott. Ha jól számolom, külön-külön mindkét összeg több ezer pécsi autós egy évi súlyadója. Némi vigaszt jelenthet, hogy Kelemennek a 3,5 millió fölötti rész 98 százalékát a friss különadó-törvény szerint vissza kell fizetnie. Sajnos nem az önkormányzatnak. Mivel esetében nem végkielégítésről van szó, egyelőre nem tudni, Varga Péternek is kell-e különadóznia.

A fideszes városvezetés által a buszpark „kiszervezése” kapcsán leváltott, amúgy még az MSZP által kinevezett Varga ügye még Pécsett is csak csepp a tengerben. (Most nem térek ki arra, mi kellett volna ahhoz, hogy a bíróság a volt vezérigazgató felelősségét megállapítsa. Vajon ha a családtagjai nevére íratja a csuklós Mercedeseket, az elegendő okot szolgáltatott volna?) A holdingos bohóckodás még a Toller-érában indult, ám hamar világossá vált, a cél itt sem az, hogy a városban jobban menjenek a dolgok, hanem hogy bizonyos emberek minden éjjel mosolyogva dőljenek le tízezresekkel kibélelt párnáikra. Az eredmény egy kifosztott, eladósodott város. Az uniós és kormányzati EKF-pénzpumpa arra volt csak elég, hogy legalább városképileg közeledjünk Európához.

A legfontosabb városvezetői feladat most a simlikorszak végleges lezárása. A pécsi választópolgár pedig egy dolgot tehet: figyeli a történéseket, 2014-ben pedig jutalmaz vagy büntet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!