Vélem-én

2012.06.13. 10:05

Elzárt csapok, csepegő forintok

Nincs mese, amit elfogyasztott az ember, azért fizetnie kell. Így van ez az étteremben, de így az áramszolgáltatónál is. És így van a víz esetében is, amit nem mellékesen az élet forrásának is tartanak.

Kaszás Endre jegyzete

Az esetek kilencvenkilenc százalékában nem gondolnám, hogy valaki azért nem fizeti a számláit, mert egyébként tudná, de nem akarja. Sajnos az élet számtalan példája igazolja, hogy egyre többen – még olyanok is, akik egyébként dolgoznak, van keresetük – jutnak olyan helyzetbe, hogy kénytelenek rakosgatni a csekkeket, ütemezni a befizetésüket, taktikázni pénzzel és idővel. Komoly tehetség kell hozzá, ugyanis elég egy aprócska figyelmetlenség, egy tévesztés, és szinte visszafordíthatatlan láncreakció indulhat el. Aztán elkezd duzzadni a tartozás, nőni a kilátástalanság.

Ilyen jellegű problémákkal egyébként nemcsak az emberek küzdenek, hanem az önkormányzatok is. Ott van például a pécsi, ami ráadásul most tulajdonosa a szigorú intézkedéseket végrehajtó vízszolgáltatónak. Ismert, hogy a város adósságállománya sok tíz- milliárdos léptékű, fizetőképességét olyan áthidaló banki kölcsönügyleteknek köszönheti, amilyenekről halandó ember nem is álmodhat.

Pécs eseében az egyik hibalehetőség pedig nem más, mint a korábbi vízszolgáltató kiebrudalásának lehetséges következménye, egy vaskos, akár többmilliárdos kártérítés megfizetése. Vajon mi lesz akkor, ha az eladósodott város nem tud majd fizetni? Elzárják a csapokat?

Ezek is érdekelhetik