Vélem-én

2012.08.10. 10:22

Minden más csak kifogás

Nem azon kellene siránkozni, hogy ilyen meg olyan feltételek nem adottak. Akár egy libalegelőn is lehet jókat játszani.

Máté Balázs jegyzete

Én bizony sokáig csak azért szerettem a testnevelésórákat, mert lehetett nézegetni a gimnasztikázó lányokat. Más okom nem is nagyom volt, hogy kedveljem a testgyakorlást, ügyes nem voltam szinte semmiben, s különösebb késztetést sem éreztem, hogy azzá válják. Unalmas futások a betonos pályán, télen a folyosókon, emeletről fel-le. Dögunalom.

Mígnem egyszer jött Béla bá'', akinek ténykedése révén minden megváltozott. Nem csinált semmi különöset, leginkább hagyta, hogy azt tegyük, amit szeretünk: ki kosarazzon, ki focizzon, s közben észre sem vettük, hogy mennyire megizzadunk. A dolog odáig fajult, hogy már nemcsak a kötelező órákon, hanem a lyukasokban, sőt, esténként is bejártunk a terembe. Később pedig már a kötélmászást sem gyűlöltem úgy, mint azelőtt, egyszerűen azért, mert volt, aki megmutatta, milyen is az a rejtélyes „lábkulcs”, ami a mutatványhoz elengedhetetlen.

Éppen ezért azt gondolom, most, hogy nagyon helyesen minden gyerek számára kötelező lesz a napi testgyakorlás, nem azon kellene siránkozni, hogy ilyen meg olyan feltételek nem adottak ehhez, szóval, hogy miért nem jó mégis az egész. Hiszen ahhoz, hogy egy jót mozogjanak a gyerekek, valójában szinte semmi nem kell – persze „Béla bá-kon”, s jó ötleteken kívül. Mert akár egy libalegelőn is lehet jókat játszani, de egy közös délutáni túra a Mecsekben, vagy valamelyik vízparton is megteszi.

Ha sikerül elérni, hogy a diákok ne nyűgnek tekintsék az egészet, hanem kellemes időtöltésnek, akkor máris mindenki jól járt – ilyen egyszerű, s minden más csak kifogás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!