Vélem-én

2012.11.13. 11:09

Az vagy, amit megeszel

Ha van ügy, amelyben csak keményen lehet állást foglalni, az a közétkeztetés. Nem mindegy, hogy a felnövekvő generáció milyen ételhez jut nap mint nap, mert azok vagyunk, amit megeszünk.

Babos Attila jegyzete

Az egészségünk, végső soron az életük múlhat a menzán, s mi fontosabb a gyermekek jövőjénél? Majdnem ilyen fontos, hogy sokan csak az iskolában jutnak rendes koszthoz. Számomra az is, hogy a közétkeztetést irányítók befolyásolni tudják a gyermekek ízlését. Ez is küldetésük.

Ráadásul Pécsett már azt sem mondhatják a közétkeztetésért felelők, hogy olcsó húsnak híg a leve, kis pénz, kis foci stb. Nyilván, ha lehetne, ennél is többet kellene fizetni a menzáért, szülőknek, önkormányzatnak egyaránt, de ne feledjük: nem sokkal az új cég érkezése előtt emeltek az egy adagra jutó pénzen. Nem beszélve arról, hogy az újaké immár egy egész torta, míg elődeiknek egy-egy szelet jutott, márpedig öt liter levesnél drágább lesz egy tányér, mint ötven liternél.

Így ha a menzával gond van, azt nem elhallgatni kell, hanem beismerni, elnézést kérni, s azon nyomban levonni a tanulságokat, mert harmadik esélyük nincs. Annyi panaszból ugyanis, amennyi a menzát éri, nem lehet mind fals, nem lehet mind egy nagy és gonosz összeesküvés része.

Persze a menza a múltban sem volt sokszor jó, sőt.

És a szülők felelőssége is óriási. A szinte csak chipsen, félkész étkeken, ízesítőbombákon felnevelt gyerek a jót kiköpi, csak név alapján, ránézésre is utál valamit.

A károst betilthatják, de jön helyette új, talán még rosszabb, a károst engedő gondolkodás betiltását azonban fontolóra venném.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!