Vélem-én

2012.11.21. 09:55

Egymilliót mindenkinek!

Egy felmérés szerint a magyarok a legpesszimistábbak közé tartoznak a világon, s még olyan, hihetetlen kilátásokkal bíró országok polgárai is jóval bizakodóbbak, mint Botswana vagy Ruanda.

Máté Balázs jegyzete

Persze nyilvánvaló, mostanában nem sok okunk van az örömre, de azért talán kicsit bizakodóbban is tekinthetnénk a világra, magunkra. Nem, nem arról van szó, hogy ütemes taps kíséretében ismételgetnünk kellene, hogy „minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve”, de a jó, vagy legalábbis jó szándékkal elindított kezdeményezéseket kár egyből fanyalogva fogadni.

Például azt, hogy koripálya nyílik a pécsi Zsolnay-negyedben. Még jóformán meg sem száradt a tinta az erről szóló tudósításon, máris jött a kritika, hogy miért kell ennyi pénzt kidobni, miért teremt a város konkurenciát a már meglévő pályának, na meg egyébként is minek az egész.

Úgy látszik, most már homályba vesznek azok a kritikák, amiket a uránvárosi jégpálya kapott időről időre: rossz a jege, ósdi, nagy a tömeg, meg például Meszesről messze van. Igaz ugyan, hogy a jég attól, hogy nyílik egy másik pálya, nem lesz jobb, és a létesítmény sem lesz újabb, viszont a további panaszok okafogyottá válnak. Jelesül biztosan kisebb lesz a tömeg, mert eloszlik a nép, és az új hely közelebb lesz azokhoz, akiknek a régi messze volt.

A fanyalgókat persze aligha lehet meggyőzni. Ha valaki azt mondaná, minden magyar most rögtön kap egymillió forintot, akkor is lennének, akiknek nem tetszene, s feltennék a kérdést: miért nem kettőt? Hát erről van szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!