Vélem-én

2012.11.16. 10:23

Karácsony, piaci alapon

A karácsony ma már a kis közgazdászok napja, kedvezményes akciókat körmöl be noteszába a család, hiteleket, kamattörlesztéseket oszt-szoroz.

Mészáros B. Endre jegyzete

A karácsonynak gyermekkoromban mindig fahéj- és szegfűszegíze, déligyümölcs- és fenyőillata, ezüst-zöld-piros színe, meghitt és patetikus koreográfiája volt. Tudtam azt is előre, hogy legfeljebb egy mesekönyv vár majd a fa alatt, de a hozzá tartozó disznóvágás, az éneklő nagynénik és az unoka­tesók hecceléseinek ígérete már hetekkel előtte átjárta a lelkem. A fa is egy oltár volt mifelénk, ott nagy fogadalmak hangzottak el, és tisztelettudó hálálkodások, melyek a szülőket és a nagyszülőket emelték a magasba.

Aztán az évek során egyre több pénz jutott ajándékokra, és egyre hosszabbra nyúlt a készülődés. Az advent ma egy hatalmas piac, amely december elejétől kirakodóvásárt rendez szerte az országban. Mi több, újabban már november végén is karácsonyi akciókat hirdetnek az árusok. Sőt, az ünnepnek van egy januári lecsengése is téli leárazással, vagyis a vásárlási program úgy két és fél hónapig tart.

Éppen csak az ünnep sikkadt el. A karácsony ma már a kis közgazdászok napja, kedvezményes akciókat körmöl be noteszába a család, hiteleket, kamattörlesztéseket oszt-szoroz. S olyan is akad, aki „minden mindegy”-alapon vásárol, „Élj a mának!” felkiáltással épít csomagokból tornyot. Ám az egységes, hogy a fogyasztásról szól minden. A kedvezményekről meg a szükségtelen de mutatós holmikról, a hosszú böjtöt követelő, egyhetes „terülj, terülj asztalkám”-ról. Az ünnep meg csak fakul, szeretetből sincs akció, így egyre fáradtabb a család, mire a fa mellé letelepszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!