Vélem-én

2013.08.13. 08:30

A törlesztés ára

Kifizettük a Nemzetközi Valuta Alapot, nincs többé IMF-hitelünk. Azt még nem láthatjuk tisztán, hogy milyen áldozatot követelt ez a fajta szabadság.

Kaszás Endre jegyzete

Kifizettük a Nemzetközi Valuta Alapot, nincs többé IMF-hitelünk. Nincs olyan médium – újság, televízió, rádió vagy web-oldal –, ahol ne vezető hírként szerepelne ez az információ ezekben a napokban.

Magyarországon az elmúlt évek pokoljárása kapcsán nagyon sokan tudják, hogy mit jelent megszabadulni egy hitel terheitől. Elsősorban a devizahitelek kötelékeit lerázva lélegezhettek fel nagyon sokan, ugyanakkor tudjuk, hogy még legalább ennyien vannak azok, akik tovább görgetik maguk előtt a terhet. Azt a terhet, amitől – a hírek szerint – most sikerült megszabadítani az országot.

Pontosan a devizahitelesek példájából tudjuk azonban, hogy ez a szabadság nincsen ingyen. Hiszen rengeteg család mozgósította utolsó tartalékait – egyben mondott le más terveiről –, hogy végtörlesztéssel megszabaduljon ezektől a béklyóktól. Vagy kötött új megállapodást a rögzített árfolyamú fizetésre, ami pedig azt jelenti, hogy csak időlegesen mentesült az árfolyam alakulásának negatív hatásától.

Talán ezért is lehet az, hogy az IMF-hitel visszafizetésének kormányzati eufóriája nem jelentkezik egyből a hétköznapi embereknél. Mert aki átélte ezeket a procedúrákat, az tisztában van azzal, hogy áldozat nélkül nem adják az effajta szabadságot. Azt pedig még nem láthatjuk tisztán, hogy milyen áldozatot követelt ez a fajta szabadság. Hogy vajon miről kell(ett) lemondani az idő előtti törlesztésért, milyen feltételek mellett jöhetett létre az extra teljesítés, nem járt-e új elkötelezettséggel – akár egy új kölcsön formájában – az állami végtörlesztés?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában