Vélem-én

2013.08.12. 10:00

Beperlem a devizahiteleseket

Devizahiteles vagyok magam is, és döntöttem: perelni fogok. De nem a bankokat, hanem a lakáscélú devizahiteleseket és az államot citálom bíróság elé.

Mészáros B. Endre jegyzete

Mert én nem lakást, hanem kocsit vettem svájci frank alapú hitellel, ám a kormány újabb és újabb „lakáscélú” mentőakciói annyit rontottak a forint/svájci frank árfolyamon (elemzők szerint „az összes lakást vásárló devizahitelest megmentjük” bejelentés csak a múlt héten közel 10 forintnyi frankfelértékelődést eredményezett), hogy most már halmozottan a gépjárműhitelem minden svájci frankja esetében 30 forint állami megtérítést tartok indokoltnak.

A kormány pedig döntse el, hogy autóvásárló sorstársaimtól az ennek mintájára érkező tömeges követeléseket áthárítja-e a megtámogatott lakáscélú devizahitelesekre, vagy ezúttal is a nagykalapból állja, minden adózó polgár rovására. Mert az hagyján, hogy diszkriminatív ez a kivételezés, de különösen erős, hogy a lakáscélú devizahitelesek megkülönböztetett elbánásáért az eddig szótlanul tűrő, semmi segítséget nem kapó más hiteleseknek kell még nagyobb törlesztőrészleteket fizetni.

Megjegyezném azt is, hogy a világon mindenfelé negyven százalék az ingatlantulajdonosok aránya, csak a volt szocialista országokban haladja meg a kilencven százalékot. Nem lett volna most célszerűbb egy igazságos ingatlanmegvásárlási, valamint egy jól kezelhető lakásbérleti rendszert kialakítani? Hiszen már a munkahelyhez kötöttség sem indokolja a családonkénti ingatlantulajdont, elég csak a fővárosba és az unióba vándorló tömegekre gondolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában