Vélem-én

2013.08.30. 09:58

Tiltások nélkül

Elsők lettünk egy listán! Mármint mi, magyarok. Aggodalomra, bocsánat, helyesbítek: örömre azonban semmi ok.

Katus Eszter jegyzete

Az alkohol okozta összes haláleset számát tekintve tudniillik Magyarország, Litvánia és Románia vezeti a listát. Ezekben az országokban százezer emberből 70–102 fő hal meg olyan balesetben, rákos megbetegedésben vagy májzsugorban, amelynek hátterében a fokozott alkoholfogyasztás áll. Vagyis körülbelül tízezer ember halálát okozza évente az alkohol hazánkban. És ezzel még nincs vége: a statisztikák szerint az alkoholfogyasztás következtében kialakuló rákos megbetegedések okozta halálozások számát tekintve Magyarország az abszolút győztes: első helyen áll Európában. Ha figyelembe vesszük hazánk teljes lakosságát, évente csaknem kétezer ember hal meg alkohol okozta rákbetegségben (gége-, garat-, nyelőcső-, máj-, vastagbél-, végbél- és emlőrák).

Tehát iszunk mint a gödény, amíg meg nem halunk. Vagy amíg mások halálát nem okozzuk.
Mégis csak a füvezést, a dohányzást tiltják, büntetik olyan szigorúan. Miért csak ezek veszélyeiről beszélnek? Az alkohol mitől más? Mert adóköteles és komoly bevételt jelent? Ha tényleg a mi érdekünkben történnek a szigorítások, miért nem lépnek e téren is?

Nem mintha vágynék egy újabb szigorításra, sőt! Okos szülőket, oktatókat, felelős vezetőket szeretnék. Akikre hallgatnak a gyerekek, akik hallgatnak egymásra. Mert a megoldás ez, és nem más. Beszélni róla, jó példát mutatni, megbízni egymásban. A tiltás nem elég, és nem is nagy „eredmény”. Elérni, hogy még tiltásra se legyen szükség, az a valami.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában