Vélem-én

2014.01.20. 10:00

Elcsúsztatott boldogságok

Ne jöjjünk most azzal, hogy rosszabbul élünk, mint négy, nyolc, tizenkettő, száz, ezer éve, és ezért mozdulunk rá mi mindannyian az akciókra – mert ez nettó hazugság.

Fülöp Zoltán jegyzete (Dunántúli Napló)

Mi mindig is akcióérzékenyek voltunk, vagyunk, leszünk: ha ott a felirat, sárga alapon piros betűkkel, akkor lassítunk a lépteinken, akkor fejben már osztunk-szorzunk, akkor már olyanokat mondunk, hogy ez most kell megvenni, most jó árban van, akkor mindegy, hogy melyik évszakban vagyunk, hogy ki van kormányon, mi vásároltunk, vásárolunk, vásárolni fogunk.

Egyszerűek vagyunk és kiszámíthatóak, ez a helyzet.

De persze azért abban mégiscsak van valami nagyon furcsa, hogy januárban veszünk szaloncukrot, vagy hogy a karácsonyi ajándékozást eltoljuk néhány héttel, hogy ezzel spóroljunk meg ezreket, tízezreket. Ez ugyanis már arról szól, hogy a józan logika felülírja a hagyományokat, a beidegződéseket. S ez akár működhet is az ésszerű keretek között – mert az bizony nem túl életszerű, hogy gyermekünknek a fa alatt azt mondjuk, hogy Petike, most kapsz két nagy cuppanós puszit anyától, a PlayStation-játékkal, amit megírtál neki levélben, sajnos kicsit késik a Jézuska, de ne izgulj, jön majd, csak megvárja, hogy akciós legyen.

Holott lehet, hogy így kellene élnünk. Maximálisan racionálisan, az érzelmeket háttérbe szorítva, az apró boldogságokat ide-oda csúsztatgatva, attól függően, hogy éppen mi éri meg. A pénztárcánk biztosan örülne neki, és ennélfogva talán mi is. Előbb-utóbb.

Szép világ lenne. Kiszámolhatóan szép.

 

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!