Vélem-én

2014.01.10. 08:52

Mi most a menő szakma?

Azt hiszem, abban nincs változás évtizedek óta, hogy első nekirugaszkodásra űrhajósnak, mozdonyvezetőnek, tűzoltónak készül minden gyerek.

Mészáros B. Endre jegyzete

Aztán cizellálódik a gondolat, és nem is annyira a havi fix, hanem az elhelyezkedés esélyei döntenek a pályaválasztásban. Eszerint formálódnak az elvárások is, hogy készüljön rá tudatosan a felsőoktatás az ország valódi igényeire. Aszerint legyenek szétosztva például a felvételi kvóták, amennyi közgazdászra, vagy éppen tanárra van éves szinten szüksége a nemzetgazdaságnak. A diplomák arányaival azonban mindig baj van.

Nos, a legfrissebb felmérések szerint a környező országokban a közvélemény már megfogalmazta a sorrendet a biztos elhelyezkedést és jó fizetést jelentő munkakörökről. Orvos, jogász, kreatív pálya, önálló vállalkozás a közép-európai emberek rangsora. A magyarok „irigykedési” toplistája természetesen eltér ettől egy kicsit. Mifelénk a mérnöki munka most a csúcs, az orvosi pedig csak az ötödik.

Amiben viszont nincs vita a külföldi és a hazai szakemberek és laikusok között, hogy a kreatív tevékenységé a jövő. Nosza, akkor koncentráljunk erre a vonalra! Itt azonban olyannyira lehetetlen megjósolni a befutót, hogy napjaink legkeresettebb szakmái öt éve még nem is léteztek. Mert vegyük csak sorra, mire sóvárog ma egy tini? Zumbaedző szeretne lenni, vagy androidfejlesztő, netán közösségi médiagyakornok, aki a Linkedln, a Facebook, a Youtube vagy a Twitter alkalmazásában tevékenykedik. Szó se róla, egyik sem rossz választás, ám mire eljut idáig egy mai óvodás, addigra a net már messze másfelé bóklászik, és kommersszé válnak a legokosabb telefonok is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!