Vélem-én

2014.01.15. 08:51

Nem a bűn városa, de...

Jelzésértékű, hogy akárcsak az időjárásról, a fociról és a nőkről, úgy újabban a közbiztonságról is mindenkinek van véleménye.

Máté Balázs jegyzete

Szerencsére Páva Zsolt polgármesternek is, hiszen nyilván nem az előbb említett témákról csevegett tegnap az irodájában a megye és Pécs főrendőreivel. Hogy pontosan mi hangzott el, azt persze nem kötik a nyilvánosság orrára, de az mindenesetre rendhagyó, sokat sejtető fejlemény, hogy a rendőrség beszámolóiról rendkívüli közgyűlésen, heteken belül tárgyalnak a városatyák.

Éppen ideje.

Ugyan tudjuk, hogy a statisztikák alapján nem áll rosszul a rendőrség, hiszen például tavaly is minden gyilkost elfogtak, s a felderítési mutatók is javultak, szóval Pécs egyáltalán nem a „bűn városa”, azonban az adathalmaz önmagában kevés a biztonsághoz.

Az ugyanis Bándy Kata halálával (meg előtte és utána másokéval, és más szörnyű bűncselekményekkel) oda lett. Persze lehet a médiát okolni, hogy „felfújta” az eseteket, de attól azok még sajnos megtörténtek. És azóta sem látni – kivéve az autósok macerálására indított akciók időtartamát – több rendőrt az utcákon, főképpen nem gyalogosan közlekedőket. Vajon miért nem? Vajon miért nem lehet, ha nem is állandóan, de legalább időközönként olyan intenzitású közbiztonsági ellenőrzéseket tartani, mint amikor egy-egy gyilkost, erőszaktevőt hajszolnak (s amikor egyébként tömegesen kerülnek rács mögé a más ügyek miatt keresettek is)?

Nincs hozzá elég emberük? Nincs rá pénz? Vagy az akarat, az elszánás hiányzik? Ideje, hogy ezekre a kérdésekre egyenes választ kapjunk, méghozzá mielőbb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!