Vélem-én

2014.03.20. 09:47

Elfogy még a levegő is

Elfogyunk. Kár lenne tagadni. Igaz, nem is próbálja senki. Pedig volt itt nem egy olyan esemény, amely lendületet adhatott volna ennek a régiónak.

Fülöp Zoltán jegyzete (Dunántúli Napló)

Amikor már a szűken vett családunkban is találunk olyat, aki inkább külföldön próbál boldogulni. Amikor az osztálytalálkozó szervezésekor kiderül, hogy az egykori barátok, barátnők a régi címen már nem elérhetőek. Amikor a meccs kezdése előtt pár perccel simán találunk parkolóhelyet. Amikor a koncert hivatalosan „technikai okok”, valójában a totális érdektelenség miatt elmarad. Amikor a négyemeletes lakógyűlésén rajtunk kívül mindenki nyugdíjas. Amikor szombaton délben átautózunk a városon, és egyetlen bóklászó embert sem látunk sehol. Amikor üresek a mozitermek, nincs sor a pattogatott kukoricásnál.

Na, legkésőbb akkor szembesülünk azzal, hogy nagy a baj.

Elfogyunk. Kár lenne tagadni. Igaz, nem is próbálja senki – legfeljebb árnyalni. Hogy hát ez országos tendencia, meg hogy Budapest elszippantó erejével nem lehet versenyezni. De ez csak részben igaz: az országos népességfogyás valóban tény, de már nem Budapest a rivális. Hanem például Győr – ahol van ipar, ahol vannak tervek, s ahol emiatt a lélekszám egyáltalán nem csökken drasztikusan.

Pedig volt itt nem egy olyan esemény, amely lendületet adhatott volna ennek a mindig nyafogó régiónak. Rendszerváltás, autópálya-építés, uniós csatlakozás, EKF – ám a lendület annyi volt, mint az oviban a versenyfutás: tartott a következő fáig, aztán mindenki ment vissza játszani. A lehetőségek elmentek, néha még szomorkodunk is emiatt, aztán megyünk abba a világba, amelyben mindig vasárnap délután van, semmittevéssel, unatkozással, magunkban dörmögéssel.

S amelyben lassan elfogy még a levegő is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!