Vélem-én

2014.03.18. 10:00

Mind a mentő előtt állunk

Milyen oka lehet valakinek arra, hogy egy mentőt, amelyben közvetlenül egy élet forog kockán, lassítson a haladásban?

Katus Eszter jegyzete (Dunántúli Napló)

Egyelőre helyszíni bírságot kapott az a férfi, aki tulajdonképpen megpróbálta feltartóztatni a kórházba igyekvő, szirénázó-villogó mentőt.

Na, kérem. Fogalmam sincs, milyen elfogadható indokot tudna mentségére felhozni a sofőr, de hogy nagyon-nagyon szorult, legfőképp vészhelyzetnek kellene lennie, az biztos. Mert ezen kívül milyen más oka lehet valakinek arra, hogy egy mentőt, amelyben közvetlenül egy (közvetve jóval több) élet forog kockán, lassítson a haladásban? Netalán meg is állítsa? Amikor minden perc számít? Nem hiszem, hogy más életének, egészségének a rovására joga lenne bárkinek is lopnia az időt.

Bár, ha belegondolunk, gyakran mi magunk vagyunk az akadályai annak, hogy tovább éljünk. Amikor nem megyünk el a kötelező szűrővizsgálatokra, vagy amikor legyintünk az egészséges étkezésre, a testmozgásra. Sőt, sokszor mások életét is megmenthetnénk, mégsem tesszük. Amikor nem hallgatjuk meg szeretteink panaszait, nem visszük őket orvoshoz, egyedül hagyjuk őket a bajban, amikor nem segítünk valakinek, mert az hisszük, egyedül is meg tudja oldani a problémáit.

Persze mindez fordítva is igaz. Mások is az „életünkre törnek”, de legalábbis nem segítenek megóvni. Például a munkahelyek, ahol nem tarják be az előírásokat, ahol mérgezik, veszélynek teszik ki a dolgozókat, vagy csak mentálisan teszik őket tönkre. Vagy a hosszú várólisták a műtétek előtt, az üldözött (?) hálapénz, a fizetős eljárások.

Mind faragják az időt, ami az életből még megadatott, és még csak helyszíni bírságot sem kapnak/kapunk érte. Vajon mi lehet az indok?

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!