Vélem-én

2014.04.04. 12:46

Immár végleg lecsúszásban?

Százötvenezernél akkor is kevesebb lesz a százhuszonötezer, ha közben sorra vágjuk át a nemzetiszínű szalagot a járdaavatásokon.

Fülöp Zoltán jegyzete

Az a szép a matematikában, hogy a számok nem tudnak hazudni: százötvenezernél akkor is kevesebb lesz a százhuszonötezer, ha közben sorra vágjuk át a nemzetiszínű szalagot a járdaavatásokon, ha éjt nappallá téve tekintjük meg a még félig kész óvodákat, ha sokszor elmondjuk, ha kell (és persze, hogy kell!), kamerának is, hogy jó úton járunk, minden rendben van, felzárkóztunk, sőt, el is léptünk már kicsit a holtpontról, tényleg itt az ablak előtt a Kánaán, mindjárt, mindjárt, mindjárt beköszönt, csak kicsit tessenek még várni.

Szóval a számok a valóságot mutatják, s a valóság bizony az, hogy a korábban ha nem is élharcosnak, de a középmezőnyben masszívan megkapaszkodónak tartott dél-dunántúli régió megyéi évről évre csúsznak vissza abban a rangsorban, amely az ott élők átlagkeresete alapján áll fel. Ráadásul ha kicsit a számok mögé nézünk, még rosszabb az összkép: a régión ugyanis nagyot dob a paksi atomerőmű – ha azt kikapnánk az összesített adatokból, valószínűleg masszív sereghajtóvá válnánk.

Ráadásul bizakodni sincs nagyon miben, hiszen az egyik menekülési útvonalnak vizionált idegenforgalom gyakorlatilag tökutolsó, az itt dolgozók átlagbérének olvastán legfeljebb kínosan feszengeni kezdünk.

Szóval ebben aztán nincsen semmi pénz, jöhet ide uniós forrás, jöhet akár maga az Úristen segítő keze, a turisták másfelé kanyarodnak.

Persze, tudjuk a választ a fel sem tett kérdésre: el kell innen menni. De úgysem megyünk. Ide kötődünk, mindennel. Marad a bizakodás, a csodavárás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!