Vélem-én

2014.04.28. 09:55

Mindennapi szentjeink

Szentté avatták II. János Pált. A pápák és legújabb szentjeink már nemcsak kiválasztottak, éppen ellenkezőleg, egyek közülünk.

Máté Balázs jegyzete (Dunántúli Napló)

Szentté avatták vasárnap II. János Pált a II. Vatikáni Zsinatot és az egyház megújulását kezdeményező XXIII. Jánossal együtt. Bár biztosan sokan gondolják úgy, hogy eljárt az idő a szentek, az eljárás, sőt maga a katolikus egyház felett is, hitbéli meggyőződésünktől függetlenül sem lehet elmenni szó nélkül a vatikáni történések mellett.

Az üzenet ugyanis világos: az egyház „veszi az adást”. S bár az ódon szervezet nehézkes és sokszor csak lassan képes követni a világ változásait, mégis érti a híveket. A pápák és legújabb szentjeink már nemcsak kiválasztottak, már nem elérhetetlenek, éppen ellenkezőleg, egyek közülünk.

Különösen igaz ez a „mi” II. János Pálunkra. Ő volt az első pápa, akit Közép-Európa polgárai is magukénak éreztek, aki értette gondjainkat, aki pontosan tudta, mit jelentett a vasfüggöny mögött élni, s ő volt, aki 1983-ban szülőhazájában, Lengyelországban kimondta az egy csapásra szimbolikussá vált mondatot: „Ne féljetek!”.

Halála szintén mitikus eseménnyé nőtte ki magát, 2005 áprilisában milliók gyűltek össze Rómában, hogy gyászolják. A világ minden tájáról összesereglettek azonban nem sírtak vagy szomorkodtak, hanem a már haldokló pápa utolsó üzenetét („Legyetek derűsek, mert én is az vagyok.”) megszívlelve inkább vidámak voltak, s már akkor szinte közfelkiáltással szentté avatta az embersereg. Így élni, s így meghalni volna jó, mondták akkor sokan, legkevésbé sem a pápasággal járó kiváltságokra célozva, hanem arra gondolva, hogy ilyen lehet Isten barátságát, közelségét élvezni – ami bármelyikünknek kijárhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!