Vélem-én

2014.10.03. 14:20

Vader nagyúr ajánlásával

Ahogy az Uránia újranyitása kapcsán is kideürlt, Darth Vaderrel mindent el lehet adni. Ezért sem értjük, választási plakátjaikon a pártok miért nem mozdultak rá erre a vonalra.

Fülöp Zoltán jegyzete

Az Uránia Mozi újranyitása miatt ezekben a napokban a város több pontján is felbukkant a Csillagok háborúja egyik legfontosabb karaktere, Darth Vader. A sötét oldal erős emberét két birodalmi rohamosztagos kísérte, a jókat egyedül Csubakka képviselte. Nem követtük őket sokáig, csak negyedóráig figyeltük javarészt szótlan álldogálásukat - ezalatt nagyjából harmincan készítettek fotót róluk a telefonjukkal.

Most tessék kiszámolni, hány képet jelent ez, ha reggel nyolctól este nyolcig flangál ez a négyes az utcán! És minden elkészült kép kapcsán elhangzik az apropó is: megnyílt az Uránia, azért voltak itt a hősök.

A reklám tehát működött - úgy fest, Vader nagyúrral mindent el lehet adni. Ezért sem értjük, miért nem mozdultak rá a pártok erre a vonalra. A Dunántúli Napló választási plakátokat elemző összeállításából kiderül, hogy a jelöltek azért meglehetősen hasonlóan gondolkodtak: vagánykodásnak nyoma sincs, a szlogenek szinte felcserélhetőek, s képileg is erőteljesen egyhangú minden. Nincs elkalandozás, nincs meglepetés, nincs váratlan húzás.

Holott nagyon komoly lehetőségek vannak ám a popkultúrában! Vader nagyúr rátenné a kezét Páva Zsolt vállára, és azt szuszogná, hogy „én is őt ajánlom". Indiana Jones Keresztes Lóránt fejébe nyomná a kalapját, Gyimesi Gábor összekacsintana Batmannel, Kovács Ágnes két hobbit kezét szorongatva ébresztgetné Pécset, és így tovább.

Csak ahhoz az kellene, hogy ne vegyük már magunkat ilyen állati komolyan. Hiszen amúgy is tudjuk mindannyian: vicc ez az egész.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!