Vélem-én

2014.10.16. 10:06

Válaszokért kopogtatnak

Örülök is, meg nem is a statisztikai hivatal legújabb felmérésének. Kopogtatnak, kérdeznek. hogy mit, mire költünk, hol spórolunk.

Hajdu Zsolt jegyzete (Dunántúli Napló)

Örülök, mert bizonyos mértékig betekintést nyerhetünk mások pénzügyi szokásaiba, anyagi helyzetébe, vásárlásaiba, rezsiköltségeibe és megtakarításaiba. Nem örülök viszont, ha hozzánk kopogtatnak be a kérdezőbiztosok, és az ellenállásomat sem az utalvány, sem a táblagép megnyerésének lehetősége nem csökkenti túlzottan. Mindenesetre kedves gesztus.

Feleségemmel együtt mindketten alkalmazottak vagyunk, így akár azt is mondhatom, „nyilvános” a jövedelmünk, viszont azt nem szívesen osztom meg senkivel, hogy mit, mire költünk, hol spórolunk, mennyit takarítottunk meg, vagy utaztunk el. Még név nélkül sem. Úgy gondolom, ez a személyes szféránk. Ahogy nézem a felmérésekkel kapcsolatban készült statisztikát, többen is vagyunk úgy ezzel, hogy elzárkózunk a válaszoktól.

Lehet, hogy én veszem túl komolyan a felméréseket, de ahhoz, hogy válaszoljak, már eleve kell egyfajta bizalom a kérdezővel szemben. Ezt pedig nem feltétlenül egy arcképes igazolvány teremti meg. Hányszor hallottunk már hamisított vagy kamu igazolványt mutogató csalókról, akiknek esetleg ez lehet a legújabb meséjük a bejutáshoz, hogy akár azonnal, vagy később visszatérve – amikor éppen nincs otthon senki – megkeressék és elemeljék a statisztikába bevallott értékeket és kötvényeket.

A kérdezőbiztos szemszögéből megközelítve a feladatot biztosan nincs könnyű dolguk, és elképzelhető, hogy ez a néhány sor is tovább nehezíti a munkájukat.

Viszont jönnek, kopogtatnak és válaszokat várnak a kérdésekre.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!