Vélem-én

2015.08.12. 12:24

Munkásvédelem a kánikulában

Lehet a forróságban is dolgozni. Egy darabig. Aztán már nem.

Katus Eszter jegyzete

Hogy a fészkes fenébe lehet kibírni negyven fokban a tetőn? Ezt a kérdést nagyjából minden nyáron felteszem magamnak, amikor melósokat látok dolgozni építkezéseken a kánikulában. Persze ugyanezt meg szoktam fogalmazni télen, a mínuszokban is. Én ilyen nyafogós vagyok ugyanis: télen meg akarok fagyni, nyáron meg megsülni.

Na, hát pont ez az a luxus, amit az emberek többsége nem engedhet meg magának. Hogy azon filozofáljon, mennyire fázik, vagy épp melege van. Dolgozni kell, különben Isten veled, mehetsz haza, többet ne gyere. Hát dolgoznak is, becsülettel, a válluk feketére sül, a homlokuk gyöngyözik. Legfeljebb a fizetés hűti le őket hónap elején. Mert az, ugye, nem emelkedik együtt a hőmérséklettel.

Egyik ismerősöm mesélte, hogyan „tréfálták” meg őket az előírások. Egy olyan üzemben dolgozik, ami régi és új részből áll. A régiben nincs klíma, ezért az ott dolgozók óránként kimehetnek a levegőre (nem mintha ott sokkal jobb lenne), hiszen jár nekik a pihenőidő. A másik, új részre ez persze nem vonatkozik, mert hát ott van légkondicionáló. Kisebb gond, hogy ugyan van, de nem működik. Így pontosan annyi fok van (sok) azon a felén, mint a másikon. Csak épp pihenőidő nincs. Pech. Persze az üzemvezetést mindez nem érdekli, a lényeg a termelés, meg az ötéves terv.

Persze, „örüljön mindenki, hogy van munkája”. Örülnek is. Csak hát a test. Az néha nem bírja. Annak kell egy kis pihenő, hideg víz. Vagy pár perc helyett sokkal hosszabb időre áll le. Néha örökre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!