Vélem-én

2016.01.22. 13:36

Árérzékeny vezetés

Sok autóadás vétel erősen feketében játszik. Mindig lesznek, akik a trükközést választják.

Fülöp Zoltán jegyzete (Dunántúli Napló)

Az Aranyélet című magyar tévésorozatban van egy jelenet, amelyben egy fiatal srác, miután (most azt hagyjuk, milyen módon) rengeteg pénzhez jutott, vesz magának egy terepjárót egy „autókereskedőtől”. Az eladó a biznisz megkötése után azt mondja: plusz százért hivatalosnak látszó papírokat is tud adni, nem szúrják ki még a rendőrök sem. A srác azt válaszolja: hagyjad már, jogsim sincs.

Azt persze nem állítjuk, hogy ezer meg egy ilyen párbeszéd zajlik le kis országunkban nap mint nap, de abban egészen bizonyosak lehetünk, hogy egyáltalán nem elenyésző az ilyenfajta, erősen feketébe játszó adásvételek száma. A külföldről behozott autóknál meg pláne nem – ugyan folyamatos a szigorítás, az igyekvés a helyes (törvényes) mederbe terelésre, de mindig lesznek, akik a trükközést választják majd. Ennek magyarázatához persze semmilyen különösebb tudás nem kell. A magyar árérzékeny nép, halljuk sokszor, és még többször szembesülünk is ezzel – ha tehát olcsóbban is hozzá lehet jutni valamihez, akkor nem számít, hogy vannak bizonytalan tényezők a rendszerben. Csak az ár a fontos, meg az, hogy mennyit tudunk megtakarítani.

Hogy az ilyetén megtakarításnak vannak kockázatai? Nyilván, de ilyenkor mindig jól jönnek a máskor, máshol már bevált mondatok. Hogy ez úgyis másokkal történik. Hogy ez majd akkor lesz probléma, ha elkapnak. Hogy az én esetem lesz a kivétel.

Pedig olyan nincs. Legfeljebb kivételesen hosszú bebukásmentes időszak. De a vége akkor is ugyanaz.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!