Jegyzet

2021.11.24. 07:00

A templom mindenkié

Vizvári Soma

A templom mindenkié – vallja Ferenc atya. És valóban. Miért lenne csupán egy szűk közösségé?

„Minek annyi pompa egy templomba? Erre költi az egyház a pénzt...” – hangzik el a gyakori megjegyzés. Nos, a Szent Erzsébet-plébániatemplom ugyan takaros, de felesleges cicomával nem vádolhatják a rosszindulatú emberek. És ez jól is van így. De van egy szép dóm is Pécsen. Csodálhatja, aki arra jár. Mindenki. Nem csak a katolikusok, nem csak a keresztények. Vallástagadók, a túlvilági hatalom létének kérdésében dönteni nem akaró agnosztikusok, hinduk, muszlimok, zsidók. Mindenki.

Nem kell keresztlevél, hogy valaki részt vehessen a közös programokon

A pécsi dóm tehát valóban mindenkié. Érdekes, még a legvadabb ateista is Rómába vagy Párizsba, esetleg más, a katolicizmus által kicsinosított városba viszi kedvesét andalogni, ha megteheti. Így lesz közös sok minden, amit az egyház „magának” húzott fel a két évezred során.

Így is. A kevésbé látványos munka ugyanis a templom felépítése után kezdődik. Az épület gazdájának el kell érnie, hogy az egymásra pakolt téglák az egész emberiséget szolgálják.

Különben mi értelme volt az egésznek? Lehet, hogy a Pécsre látogató szerelmesek nem nézik meg a Szent Erzsébet-templomot, miután lakatot kattintanak a Dóm téren, de nemrégiben, egy novemberi este hidegében tetőt adott a feje fölé egycsapatnyi lampionos porontynak. Úgy hallottam, egyiküktől sem kértek keresztlevelet belépéskor.

A Pavlekovics Ferenccel készült beszélgetésünket itt olvashatja.

Címkék#jegyzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!