Villány és környéke a boron túl is egyre vonzóbb

Szűcs Zsolt

Emlékszem, amikor ifjúkoromban megérkeztünk a máig sem sokat változó vicinálissal Villányba, és az állomásról begyalogoltunk a pincesorra, nem nagyon tekintgettünk körül. Nem számított, milyen karban vannak az épületek, lombosak és ápoltak-e a közterületek, a parkokban a gyerekek EU-kompatibilis csúszdákon koptatják-e a nadrágjukat. Beértük az – akkoriban nevében még nem is kéklő – oportó zamatának és maligánfokának tesztelésével, a hozzáillő harapnivalók ízével együtt természetesen. 

A nagyívűen fejlődő borászatok ezért az ódon pincék légkörén jóval túlmutató, kiegészítő szolgáltatásokkal csábítanak. Egy mai hosszú hétvégének a borkóstolás mellett a wellness, az aktív pihenés, a környék felfedezése is kihagyhatatlan programja – mindez fejlesztések nélkül elképzelhetetlen. 

Ám a régió, benne a kékoportó városának környezete nemcsak miattuk épül-szépül és zöldül természetesen. A két esztendeje útjára indított, és mára célba érő Zöld Város Projekt beruházásai, környezetbarát fejlesztései az ott élők mindennapjait is élhetőbbé, komfortosabbá teszik. Ezzel együtt Villány a bor(turizmus) fellegváraként emelkedett nemzeti tudatunkba – a piros kisvonatot meg fogadjuk el egyszerűen a túra ma divatos retró elemeként.