Árthatunk a környezetünknek, ha nem figyelünk oda

Czeczon Enikő

Őszintén bevallom, hogy az egyik kedvenc ételem a sült krumpli jó sok ketchuppal, mustárral és majonézzel. A filmes esték elengedhetetlen része, de nem kevés sütőolajat igényel az elkészítése, mert hát jómagam jobban szeretem a serpenyőben készült változatot, mint a sütőben sültet, amihez pár csepp elegendő. De hova is kerüljön a használt sütőolaj sütés-főzés után? 


Hála, napjainkban egyre többen válunk környezettudatossá és a háztartásokban keletkezett hulladékot igyekszünk szelektíven gyűjteni. És egyre nagyobb igény mutatkozik a használt háztartási sütőtőolaj elkülönített gyűjtésére is. Ha utánaolvasunk, akkor számos figyelmeztetést találunk arra vonatkozóan, hogy hova nem szabad kiönteni a használt olajat. Kerüljük a lefolyóba való ürítést, hiszen a csővezetékek falára rakódik és dugulást okoz. Háztartási szemetesbe kerülve nehezen lebomló, szennyező anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban és, amit soha nem szabad megtenni, az a tavakba, folyókba való öntés, hiszen a víz felszínén úszva a használt olaj meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. 
Hogyha nem megfelelően gyűjtjük az olajat, akkor nem csak magunknak, hanem a környezetünknek is sokat árthatunk. Még szerencse, hogy Pécsen nemrég elindult a CSEPPET SEM! program, így egy csepp olaj sem okozhat gondot, hogyha a gyűjtőedényekbe dobjuk a használt sütőolajos palackokat. 
 

Címkék#jegyzet