Elérte célját a rendezvény, megtanultunk kóstolni és ízlelni

Zs. J.

A Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin, valamint társszervezőként a Pannon Borbolt idén negyedik alkalommal szervezte meg az Adventi Borszalont. A korábbi években az eseménynek a pécsi Pezsgőház, a Magtár Látogatóközpont adott otthon, de idén egy új helyszínre költözött a borrendezvény: a nyár elején átadott pécsi vásárcsarnokba. A szervezők célja az elejétől kezdve az volt, hogy a kulturált borfogyasztás népszerűsítsék.

A borról számos magyar és külföldi híresség, művész, tanár, feltaláló osztotta meg gondolatait. Salvador Dalí katalán-spanyol szürrealista festőművész mondotta: „Aki tudja, hogyan kell kóstolni, nem issza a bort, hanem felfedezi az ízvilágában rejlő titkokat.”

A pécsi Adventi Borszalonról nem túlzás kijelenteni, itt az ember megtanulja milyenek a jó borok, miként kell kóstolni, illetve a borászokkal elbeszélgetve, megtudhatják milyen verejtékes munkával készül az évezredek óta az egyik legnépszerűbb, legkedveltebb ital, a bor, legyen az vörös, fehér vagy rozé, száraz, félszáraz, édes vagy félédes.

Elmondhatjuk, hogy a pécsi Adventi Borszalon a szervezők kitűzött célját elérte. A borrendezvény egy találkahely lett, egy olyan esemény, ahol az egyetemista, hétköznapi melós, egyetemi tanár, cégvezető is részt vehet. A összetartó kapcsot a társadalmi ranglétra különböző fokán állók közöttük a bor jelenti, amely közelebb hozzá őket. Egy pohár bor mellett ismeretségek, barátságok születnek, gondolatok cserélődnek.