Ismét betoppan hozzánk a hétvégén Liverpool

Mészáros B. Endre

Mint megtudtam, a különleges fílinghez kellett némi idő, de leginkább az segített, hogy ezek a helyek központi keretből kaptak ösztönző támogatást a működésükhöz. 

Egyébként akkoriban még nálunk is egymást érték az olyan presszók, ahol esténként élő zenére lehetett szórakozni. Napjainkban viszont az a helyzet, hogy mondjuk a komolyzenének jut keret a költségvetésből, a könnyűzenének viszont nincs lokálisan intézményesített finanszírozása. A hétvégén zajló Made in Pécs Fesztivál viszont visszahoz valamit a „régi szép időkből”: a punk-, pop-, rockbandák sajátos pécsi világát, mely évtizedek óta termeli az országos szinten is kiemelkedő rockegyütteseket. Én például még láttam Lovasiékat egy pinceborozóban zenélni, de a Punnany Massifot is egy lepukkant kultúrházban, s bizony volt annak valami felejthetetlen varázsa. 

Ugyanakkor ezen a fesztiválon összemérhetik egymással a hangzásukat a legkülönbözőbb formációk, minősít a közönség fogadtatása, sőt, a napjainkban oly népszerű tehetségkutató verseny is zajlik a város több pontján hallható koncertsorozatban. Én valahogy így tudom elképzelni a hatvanas évek Liverpoolját, és ebből villannak fel most részletek városunkban. Szóval kihagyhatatlan minden zenebarátnak az összegzéshez, a felfedezéshez, vagy csak egyszerűen a lazuláshoz.