A túrák tartozékai és örömei

2023.02.25. 21:59

Jegyzet: Pécs harminc kilométeres körzetében rengeteg vadregényes út létezik

Miután nyugdíjas lettem, a korábbi sportokat lecseréltem a túrázásra. Végigbarangoltam feleségemmel a környék hegyeit, völgyeit, erdőket a pandémia során, majd azután, és ha mindet összeadnánk, akkor most valahol Szicíliában gyalogolnánk. Barátaim ezzel kapcsolatban leggyakrabban azt kérdezik, mennyire kell erre rákészülni? Milyen kiegészítők kellenek hozzá és mennyibe kerül ez az egész?

M. B. E.

Nos, mi elsősorban kettesben kirándulunk, mert főként a keményre dön­gölt földutakat, az aszfaltozott nyomvonalakat járjuk, ahol nincsenek túl nagy szintkülönbségek. A térdünk ugyanis nehezen viseli a hegyről lefelé menetet, a csoportos túrák viszont nem tudnak ilyen részletekre odafigyelni. Pécstől 30 kilométeres körzetben rengeteg ilyen vadregényes út létezik – például a Dráva töltésén, Hetvehely mögött, vagy éppen a Zobákpuszta-Kisújbánya szakaszon. Erdészeti utakról van szó, ahol az ember az első sorompónál leteszi a kocsit. 

A szerelést legjobb túraboltban megvásárolni, a cipőt mindenképpen (ez a legkomolyabb beruházás), míg a nadrág, pulóver, hátizsák olcsón beszerezhető a neten. Minden útra viszünk péksüteményt, ásványvizet, gyümölcsöt, de azért nem jó, ha túl nagy a súlyuk. S nem árt egy tartalékpólót is bekészíteni. Kezdetben 4–5 kilométer után zsibbadt már a lábunk, keményen jeleztek az ízületek, de pár hónap után a 6–8 kilométeres távok is lazán mentek. S hogy mire jó ez?  A rendszeres mozgáson túl azért az emlékezetes, amikor a keresztúton felszegett fejjel elballag egy szarvas, vagy őzek futnak át a réten. No és a lombkoronák, a mezők ezernyi színben mindig másképpen pompáznak. Ám legfőképpen hazaérve jó érzés, hogy a mai nap sem telt el hasztalan. S összességében: azért az élet szép!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!