Néhány eseteben elengedhetetlenné válik egy-egy fa kivágása

Erre nem azért kerül sor, mert hasznos a föld és az emberiség számára. Kihat az ökoszisztémára, megbillen a biodiverzitás egyensúlya, ami a bolygó egész élővilágára hatással van. De előfordul, hogy elengedhetetlen egy-egy fa kivágása, hogy ne veszélyeztessen életeket.

Kertes házunk egyik igazi gyöngyszeme egy hatalmasra nőtt szilfa volt. Tökéletes árnyékot adott az egyre forróbb nyarakon. Menedék volt, de az utóbbi időkben sok gondot okozott, ezért a döntés megszületett: ki kell vágni.

Február 9-én a pécsi Király utca egyik csodás bálványfája is erre a sorsa jutott. Hazánkban ez a faj először a 19. században jelent meg, ami ideális városi fának tűnik. Jól bírja a szárazságot és a légszennyezést, gyorsan megnő, virágzáskor pedig gyönyörű. De kiderült, hogy veszélyt jelentenek az őshonos növényvilágra és az egész ökoszisztémára.

Mégsem vágjuk ki őket? Hogy miért? Ha kivágnánk a bálványfákat, mert invazív, akkor utána sorba jöhetne a többi is, az akác, a zöld juhar, ami odavezetne, hogy a faállomány megcsappanna, és egy kisebb ökológiai katasztrófa következne be.

Ültetni persze, már nem ültetnek ilyet, de az egészségeseket meg kell hagyni. Azonban, ha mégis arra kerülne sor, hogy egy ilyet ki kell vágni, akkor ne felejtsük el pótolni egy másik fával, hogy az folytathassa a föld egészségéért vívott küzdelmet.