Viharjóslásból jelesre vizsgáztak a meteorológusaink

Zsigmond József

Az ember már csak olyan, mindig érdeklődik aziránt, hogy mi vár rá, milyen lesz a holnap, a holnapután. Így vagyunk az időjárással is. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy nincs olyan ember, aki ne nézné meg milyen idő várható az elkövetkező napokban, milyen veszélyforrások leskelődnek ránk. Jön-e egy heves zivatar, lesz-e orkán erejű szél, meddig tart még a kánikula. 

Ha nem sikerül az időjóslás, rögtön arra fogjuk, hogy meteorológusaink tévedtek, megint nem sikerült eltalálniuk az időjárást. Pedig, javarészt a meteorológusok előrejelzése pontos, ám az ember már csak olyan, mikor telibe találják a várható időjárást, akkor nem igazán foglalkozunk vele, természetesnek vesszük, átsiklunk felette.

A meteorológusok több éven át tanulják az elméletét, a hátterét az időjárás-előrejelzésnek. Modellszámítást végeznek, nézik a légköri változásokat, és a modern műszerek is segítségükre vannak abban, hogy minél pontosabb előrejelzést adjanak. Már nem a lemenő napból, a csillagok állásából állapítják meg a várható időjárást. 

Február 4-ről elmondhatjuk: százszázalékos pontossággal előre jelezték, milyen hatalmas szélvihar tombol majd hazánkban. Igaz, az időjárást nem tudják befolyásolni, de előrejelzésük által felkészülhetünk a szélsőségekre. Így volt ez most is. A viharos szél miatt Pécs belvárosa kiürült, csak páran mozogtak a városban, mindenki inkább otthon maradt a négy fal között. Vagyis, komolyan vettük a meteorológusok figyelmeztetését.