Akár külön tesztet is kérhetnek a hetven feletti autóvezetőktől

M. B. E.

Kemény szigorítást tervez az EU a 70 feletti sofőrök ellenőrzésében. Egy készülő szabálymódosítás szerint a közeljövőben, aki 70 felett meg szeretné tartani motorgépjárműre érvényes jogosítványát, meg kell ismételnie bizonyos teszteket. A módosítás célja, hogy növeljék a biztonságot az utakon – írja a Bild.

Véleményem szerint ennél diszkriminatívabb intézkedés még nem született a közlekedésben. Ha ugyanis a biztonság miatt történik minden, akkor miért nem hívják be a 25 év alatti sofőröket tesztre, megnézni hogy mennyire felelősségteljesek például a gyorsaságot illetően vagy az esti szórakozást követően. Miért nem nézik meg a középkorosztályt munkából hazafelé menet, hogy mennyire fáradt a napi 10 órás munka után.
Való igaz, hogy 70 fölött az embernek már lehetnek egészségügyi gondjai, demencia például, vagy Parkinson-kór, de éppen ezért ismétlik sűrűbben ebben a korosztályban az orvosi vizsgálatokat. Másrészt 70 fölött már csak az hibázik a forgalomban, akinek tompult az ügyessége, a gondolkodása, lassult a reflexideje. Ugyanakkor éppen ez a generáció az, aki nem ül autóba, ha nem biztos a dolgában. Szinte minden európai országban 70 év fölött sokkal gyakoribb az orvosi ellenőrzés, és aki rosszul lát, rosszul mozog, hamar elfelejt dolgokat, ott a háziorvos rögtön kiszűri.
Ezzel az intézkedéssel baleseteket megelőzni biztos hogy nem lehet, csak a korcsoport ellen hangolni a többieket. Mert az autópályákra sem csak nyolcvanévesek hajtanak fel menetiránnyal szemben, ütközött ott már így munkát végző haszongépjármű éppúgy, mint eltévedt középkorú hölgy, vagy öngyilkosságra készülő fiatal. Ilyen szabályváltozást emlegetni sem szabadna addig, amíg nincs meg a pontos végrehajtási utasítás.