Jegyzet

2023.03.05. 11:44

Előbb-utóbb minden fogaskerék a helyére kerül

M. B. E.

Gyerekkorban szétszedünk mindent, aztán megpróbáljuk összerakni, mert kíváncsiak vagyunk a dolgok működésére és ez hajt bennünket előre egy életen át. No jó, egy mérnöknek, egy kutatóorvosnak könnyű, ám mit csináljon mondjuk egy történész? Nos, szedje ízekre hazánk sorsfordító történéseit, s új kiindulópontokkal döbbentse meg a világot. 

Ifjúkorom egyik kedvenc olvasmánya a végvári hősök török elleni küzdelmeinek állított emléket, Szondi Györgytől és Drégely várától Jurisics Miklósig és Kőszegig. Engem leginkább Zrínyi és Szulejmán története fogott meg, s e csatának a részleteit nyomozta ki dr. Pap Norbert és csapata. Majd csatoltak hozzá egy másik világra szóló eseményt is a régióból, a mohácsi csatát. 
Szétszedték ezeket a küzdelmeket már jó néhányan, de ilyen új módszerrel összerakni még senkinek sem sikerült. Ráadásul akkora szenzáció lett, mintha a gyógyszerkutató országpusztító betegségre talált volna gyógyírt.
Volt alkalmam dr. Pap Norbert egyik expedícióján részt venni a Balkánon. A térség etnikumait, vallásait, az ott élő emberek világszemléletét elemezték hasonló alapossággal, és évszázadokat átívelő szembenállásokat, együttéléseket találtak. Napjainkban viszont nem mindenki díjazza ezt a több tudományterületet összekapcsoló új kutatási módszert. A nagy eredmények azonban pár évtized alatt új gyakorlatot teremtenek. Főként, ha kiderül, hogy minden fogaskerék a helyére került.
 

 

Címkék#jegyzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!