Olvasóliget, mely helyrerázza értékrendünket is

M. B. E.

Egyetemistaéveim egyik kultfilmje Bradbury disztópiájából készült és Truffaut rendezte 451 Fahrenheit címmel. Egy olyan világot ábrázol, ahol elfojtják a felkavaró gondolatokat és érzelmeket, ezért elégetik a könyveket. Egy kis szabadságharcos csapat pedig a városon kívülre menekül, ki-ki megtanulja szóról szóra kedvenc klasszikus művét, hogy a szép és értékes tartalom tovább éljen az időben. 

Én pontosan ilyen szabadságharcos küldetésnek látom Pécsett, a Király utca 9-ben a retró könyvvásárokat, ahol a XX. század köszön vissza régi tárgyakban s a XIX. is olcsó, de míves könyvekben. Egy olvasóliget ez, mely az értékekre koncentrálva repíti vissza az embert, kiszűrve a múlt kellemetlen mellékzöngéit, miközben helyrerázza az értékrendünket s magasabb szintre emeli kulturális érdeklődésünket.  

A retró könyvvásárban nem kell egy-egy remeket kívülről megtanulni. Itt a feeling a lényeg, melyet a régi idők fennkölt eszméi teremtenek meg, s melynek sodrása magasba rántja az embert. No és ide betérni olyan, mintha minden alkalommal egy különleges fesztiválra érkeznénk.

Direkt nincs itt óra, hogy ne érezzük, sietnünk kell, mert rengeteg elintéznivalónk van. Aki meg gyakran nézegeti a saját óráját, az eleve be sem jön ide. Ők azok, akik könyvet csak alkalmanként a könyvtárban vagy a karácsonyfa alatt keresnek, és észre sem veszik, hogy valami nagyon fontos és értékes dologról örökre lemaradtak.